icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Decidim Igualada ajuda als afectats de les clàusules sòl a reclamar als bancs els diners pagats de més

El darrer Reial Decret aprovat pel govern amb mesures urgents de protecció dels consumidors en matèria de clàusules sòl indegudes ha provocat un descens de reclamacions en els darrers mesos. L’explicació és que molts afectats creuen que només cal esperar els seus efectes per a recuperar els diners pagats de més. Decidim Igualada, preocupat pel tema, avisa però que el cert és que és molt improbable que la major part dels bancs tornin els diners sense que la persona implicada faci la reclamació pertinent i, per això, fa campanya per com fer-ho.

La plataforma de confluència ciutadana fins i tot ha realitzat un taller amb representants de la plataforma Stop Cláusula Suelo per explicar la situació actual del tema i com actuar. En l’acte, amb el coordinador de la Plataforma d’afectats, Israel Velasco, s’adverteix que el Reial Decret amb el descens de reclamacions fins i tot ha suposat un “baló d’oxigen per als bancs”.

El primer de tot és saber si som o no víctimes d’abús de les clàusules sòl. La plataforma ens ho pot dir gratuïtament amb l’escriptura del crèdit hipotecari, que en cas de no tenir es pot aconseguir via notarial en última instància.

Els afectats poden fer la reclamació corresponent amb advocat privat o a través d’entitats com la plataforma, que disposa d’advocats especialitzats que no cobren res per aquesta feina. Només cal entrar al seu webplataformastopclausulasuelo.org, o al seu Facebook i fer un m’agrada, per a poder accedir a tota la informació i veure com es fa la reclamació per la clàusula sòl, pels interessos de demora que ens puguin haver cobrat quan ens endarrerim en el pagament d’algun termini (que com a màxim haurien de ser d’un 6%), etc. Passant les dades per mail: infostopclausulasuelo@gmail.com, la plataforma tracta cada cas individualment.

Stop Cláusula Suelo fa 5 anys que treballa per ajudar a lluitar contra els abusos dels bancs en aquest tema. Els seus càlculs són que 1 de cada 3 hipoteques estan afectades. Quant a les probabilitats d’obtenir sentències favorables o no, a Barcelona, confirma que tant les Primeres Instàncies com les Audiències són força favorables als afectats.

La plataforma explica a més a més, que si algú ha signat un acord amb el seu banc que diu que no pot reclamar res previ a l’esmentat acord, sí que pot reclamar igualment. També que les reclamacions es poden fer fins uns 4 anys després, tot i que de vegades es diu que prescriu als 3 anys. Cal dir que la Plataforma defensa la no prescribilitat, però la sentència final depèn de cada Audiència Provincial.

Decidim Igualada recorda que el Suprem no ha donat la raó a les sentències respecte a les clàusules sòl per il·legals, sinó per manca de transparència, i que malgrat que s’han deixat d’aplicar no s’han eliminat, de manera que les poden tornar a reactivar quan vulguin.

tornar_radioIgualada