icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Es commemora el centenari del naixament Josep Romeu i Figueras

La Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb els ajuntaments d’Igualada i Òdena, la Diputació de Barcelona i diferents entitats i personalitats rellevants en l’àmbit cultural, commemora aquest 2017 el centenari del naixement de Josep Romeu i Figueras, poeta, crític literari i dinamitzador cultural.

Des del departament de Cultura de la Generalitat es volen aprofitar les commemoracions i aniversaris per a posar en valor i reivindicar aquelles figures històriques que, per diferents circumstàncies, no han tingut el reconeixement que mereixien. Josep Romeu i Figueras, precisament, va ser una figura cabdal en l’estudi de la poesia catalana del segle XX i també en els estudis de diferents expressions de caire popular, com el cançoner o el teatre popular. Avui han presentat els actes commemoratius el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, els alcaldes d’Igualada i Òdena, Marc Castells i Francisco Guisado, i el fill de l’homenatjat, Jordi Romeu.

Actes previstos de commemoració · Els actes commemoratius s’han estructurat en dos grans blocs. D’una banda, un Cicle de Teatre Medieval amb diverses seus: Cervera, Verges, Girona, la Seu d’Urgell, Berga, Esterri d’Àneu, la Selva del Camp, l’Abadia de Montserrat, Igualada, Rubí i Barcelona. I, de l’altra, activitats commemoratives entre les quals destaquen dues exposicions, l’edició del llibre Representacions de teatre medieval i renaixentista (Barcelona, Sala del Tinell, 1961 – 1969) de Josep Romeu, i també diverses conferències sobre el personatge i alguns recitals de la seva poesia. Paral·lelament, ara mateix s’està enregistrant un documental biogràfic, que es preveu que pugui presentar-se durant la tardor.

Al web anyjosepromeu.cat, a banda de les activitats programades, ja es pot trobar una extensa informació sobre Josep Romeu i Figueras. Des de la seva biografia, els llibres que va publicar i la seva relació amb el fotògraf Pau Barceló, fins a diverses galeries d’imatges sobre la seva persona i les diferents edicions del Cicle de Teatre Medieval que es va celebrar durant nou anys, del 1961 al 1969, al Saló del Tinell a Barcelona.

Rellevància per les lletres catalanes · Josep Romeu i Figueras va néixer a Òdena el 16 de març de 1917, de petit es va traslladar a Igualada amb els seus pares, va estudiar a les escoles de l’Ateneu Igualadí i va contribuir a crear, entre altres, la mítica revista Ariel o el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI). En l’àmbit català, es va distingir com a poeta i crític literari, especialitzat en literatura catalana modernista i contemporània, poesia tradicional i teatre popular, sense oblidar la feina que va fer com a promotor cultural, amb fites destacades com la fundació de la Societat Catalana d’Estudis Històrics.

Els més de cent cinquanta treballs publicats al llarg de mig segle sobre poesia, teatre i altres gèneres, fan d’aquest autor un clàssic entre els estudiosos de la literatura del país. Dins d’aquesta tasca cal destacar les seves contribucions a la lectura dels poetes catalans del segle XX, amb llibres com Sobre Maragall, Foix i altres poetes(1984) o Guia de lectura de Sol i de dol, de J.V. Foix (1985). Igualment important és la seva dedicació a aspectes culturals i literaris de caire popular, com la poesia tradicional o el cançoner, de vegades relacionada amb una altra de les seves passions, la musicologia.

Tot i que durant la dècada de 1960 continua la seva tasca d’investigador i estudiós de diversos gèneres literaris, el teatre ocupa un lloc de preferència i, més concretament, l’organització entre 1961 i 1969, per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, dels cicles de teatre medieval que es fan cada any al Saló del Tinell. Poc abans havia publicat els tres volums del Teatre hagiogràfic (1957) i, ja el 1962, els dos volums del Teatre profà. També en aquesta dècada publica diversos estudis literaris, com ara els de l’obra Literatura catalana antiga (1961-64) o Tres estudis sobre literatura catalana (1955).

Lluny d’anar a menys, el pas del temps i la maduresa de l’autor intensifiquen la seva voluntat de recerca. El 1972 és nomenat membre numerari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i el seu discurs d’ingrés versa sobre Joan de Timoneda i la Flor de enamorados. Dos anys més tard publica l’estudi Poesia popular i literatura,mentre continua la seva col·laboració en revistes especialitzades. va morir a Barcelona el 18 de desembre de 2004.

Comissió coordinadora dels actes · Aquest mateix dimecres, a l’Ajuntament d’Igualada, s’ha constituït la comissió coordinadora dels actes commemoratius, que vetlla per la celebració d’aquesta agenda d’actes. Posteriorment, els seus integrants han visitat l’exposició sobre Romeu i Figueras que acull la Biblioteca Central d’Igualada, a la Plaça Cal Font.

Formen aquesta comissió el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig; el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé; els alcaldes d’Igualada i d’Òdena, Marc Castells i Francisco Guisado; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco; el regidor de Promoció Cultural i Comerç de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps; l’esposa de Josep Romeu, Núria Font; l’arquitecte i fill de Josep Romeu, Jordi Romeu; el director del Servei de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada, Jep Rabell; la cap del Servei de Promoció i Dinamització de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura, Cristina Sanchis; la directora de la Biblioteca Central d’Igualada, Montse Lobato; la presidenta de l’Ateneu Igualadí, Mireia Claret; el catedràtic d’Història del Teatre Català de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Francesc Massip; el director de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Josep Borràs; la cap de comunicació de l’ESMUC, Montserrat Urpí; la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), Rosa M. Parés; la bibliotecària M. Teresa Miret; els biògrafs Maria Enrich, Vicenç Mestre, i Miquel Batalla; l’escriptor i professor Joan Pinyol i l’escriptor Antoni Dalmau.

IMATGES DE L’ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L’AJUNTAMENT

tornar_radioIgualada