icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Fins el 24 de juny, exposició ‘Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català’

L’exposició Espais recobrats. Els nous usos del patrimoni industrial català fa un recorregut per les intervencions de reutilització del patrimoni industrial que s’han fet al llarg de les últimes dècades a Catalunya. És un projecte de l’arquitecte Ferran Pont i de la fotògrafa Teresa Llordés, i ha estat coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya). La mostra, coproduïda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC, es podrà visitar del 20 d’abril al 24 de juny al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.

L’exposició reivindica els valors artístics, històrics i paisatgístics de l’arquitectura industrial i presenta exemples de reinvenció en aquest camp, com la reconversió d’antigues fàbriques en museus, escoles, biblioteques o comerços. S’hi presenta un repertori ampli de les formes d’abordar les intervencions de reutilització del patrimoni, que van des d’intervencions de gran transformació fins aquelles de caràcter minimalista en les quals es posa l’accent en el manteniment del paisatge industrial.

La fotografia històrica de finals del segle XIX i principis del XX té un paper rellevant al llarg de l’exposició. Aquestes imatges, fruit d’un treball de recerca en diversos arxius, permeten contemplar els edificis en el seu ús original i mostren com han canviat els contextos urbans d’aquestes edificacions.

El projecte iniciat l’any 2014 amb la publicació del llibre Espais recobrats, editat pel mNACTEC i obra de Ferran Pont i Teresa Llordés, té ara continuïtat amb aquesta exposició, que a iniciativa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el mNACTEC, té per objectiu divulgar la feina feta en el camp de la recuperació del patrimoni industrial a Catalunya.

A més, per a aquesta ocasió Teresa Llordés amplia el conjunt d’exemples d’Igualada, amb la incorporació de noves imatges d’espais que no es recullen ni al llibre ni a l’exposició. Ho fa en format audiovisual sota el títol Igualada. Transformant espais, que es podrà veure tot visitant l’exposició.

Inauguració de l’exposició · L’acte d’inauguració tindrà lloc el divendres 20 d’abril, a les 19:30h al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. Durant l’acte, obert al públic, el comissari de l’exposició, el Sr. Ferran Pont, farà una visita guiada per a tots els assistents.

Cal Boyer i el Museu de la Pell d’Igualada L’edifici que acull l’actual Museu és una antiga fàbrica cotonera coneguda com a Cal Boyer o Vapor Nou, construïda l’any 1897 per Ignasi Boyer. A la zona sud hi havia el vapor i la sala de calderes, amb la xemeneia a l’exterior. Al nord s’hi construí un edifici aïllat destinat a funcions auxiliars de magatzem i a l’administració. Dins del complex també hi havia l’habitatge del vigilant. Entre els anys 1910 i 1920 s’hi afegí una altra nau a l’oest de la primera i separada per un carreró.

La fàbrica va cessar la seva activitat l’any 1979. Posteriorment, el 1983, l’Ajuntament d’Igualada n’adquirí el conjunt, que es rehabilità per a convertir-lo, anys més tard, en el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia i dotar-lo amb sala d’exposicions temporals i auditori. Des del 1996, el Museu és secció del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

La visita al Museu permet descobrir la història i l’ofici d’adobar pells des dels inicis manufacturers fins a la implantació industrial, l’ús de la pell en diferents cultures, i el llegat d’una tradició fortament arrelada a Igualada, que ha configurat el singular barri del Rec. A l’espai L’home i l’aigua s’exposa una col·lecció d’objectes i enginys hidràulics per a l’aprofitament de l’aigua. I a pocs metres, a Cal Granotes, una adoberia del segle XVIII museïtzada, s’hi explica el procés artesanal de l’adob de pells utilitzat abans de la industrialització.

tornar_radioIgualada