icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Igualada tindrà un nou centre cívic al nord de la ciutat

L’Ajuntament d’Igualada ha iniciat el projecte que ha d’acabar dotant la zona nord de la ciutat d’un nou equipament cívic municipal. Segons ha detallat aquest dimecres, 29 de juny, l’alcalde, Marc Castells, aquesta iniciativa “vol acabar d’equilibrar el nostre municipi pel que fa a la distribució dels equipaments cívics i els serveis i espais que aquests ofereixen a la ciutadania”. Castells afegeix que “els centres cívics són pols d’activitat, de salut, de dinamisme i de cohesió social, són fonamentals per a la vida dels barris i per les relacions de les persones i, per això, volem fer una aposta decidida per fer arribar la seva influència al conjunt dels districtes”.

El departament d’Entorn Comunitari ha identificat, a partir de nombroses peticions de veïns i col·lectius de comerciants, una mancança important a la zona nord d’Igualada en aquest sentit. Per això, l’Ajuntament arrenca ara el projecte que preveu reforçar els quatre centres cívics que hi ha avui dia a la ciutat amb un cinquè, que entraria en funcionament entre 2018 i 2019 i que ha de donar servei a aquesta àrea, que concentra més d’una quarta part de la població de la capital de l’Anoia.

El futur Centre Cívic Nord

Obeint a aquesta mancança, tal i com s’ha explicat avui dimecres, l’Ajuntament treballa en la concreció d’aquest futur recurs municipal, que provisionalment rep el nom de Centre Cívic Nord. D’una banda, ja s’ha seleccionat el terreny considerat més adequat, una parcel·la de 1.600 m2 ubicada entre l’Hotel Amèrica i les cotxeres de la Hispano Igualadina, amb accés des de l’Avinguda del Mestre Muntaner i des del carrer de Sant Martí de Tous.

Es tracta d’un terreny de titularitat privada, amb bon accés i situació cèntrica, pròxim a l’Hospital d’Igualada i a diferents parcs i zones verdes, per la qual cosa aquesta ubicació es considera òptima per a la consolidació d’una nova àrea d’equipaments. L’operació de compra, valorada en uns 350.000 euros, ja ha rebut el vist-i-plau corresponent per part del departament de Governació de la Generalitat de Catalunya.

Aquest any 2016 el consistori vol recollir les opinions de la ciutadania i les entitats que l’utilitzaran en el futur, per tal de definir-ne els usos més apropiats. En funció d’aquests, es definirà el programa i es redactarà el projecte executiu al llarg de l’any 2017, alhora que es faran totes les tramitacions urbanístiques. Es preveu, finalment, executar les obres el 2018 i posar en funcionament el centre cívic entre els últims mesos d’aquell mateix any i l’inici de l’any 2019.

Els centres cívics a Igualada

Igualada, amb prop de 39.000 habitants, compta avui amb quatre centres cívics públics: dos de titularitat municipal, el Centre Cívic de Fàtima i l’Espai Cívic Centre, i dos que depenen de la Generalitat de Catalunya, el Casal del Passeig i el Casal Cívic Montserrat.

El Centre Cívic de Fàtima, inaugurat l’any 1995 i ubicat al districte Ponent, té una àrea d’influència d’uns 5.100 habitants incloent Sesoliveres i el Pla de La Massa, mentre

que l’Espai Cívic Centre, obert el 2005, cobreix el districte Centre amb un públic potencial de 8.900 habitants. El Casal Cívic Montserrat, al districte de Llevant, dóna servei a una població d’unes 9.100 persones i el Casal del Passeig, cobreix el sud del districte Pla de Sant Magí, amb uns 6.200 habitants.

Aquesta distribució fa que, actualment, la zona nord de la ciutat, comprenent el nord del Pla de Sant Magí, el nord del districte Ponent i Les Comes, amb uns 11.000 habitants, no tingui cap centre cívic de proximitat. És, a més, una zona amb pocs recursos com ara sales polivalents, ludoteques, espais per joves i gent gran o espais per a la celebració d’actes a disposició de la ciutadania i les entitats. L’Ajuntament calcula que la influència del futur centre cívic pot arribar també a altres districtes pròxims, podent donar servei a una població total de 15.000 habitants.

Ara mateix, els dos equipaments cívics que depenen de l’Ajuntament ofereixen al voltant de 350 cursos, tallers i activitats cada any, als quals s’hi inscriuen gairebé 5.000 persones. Dades com aquestes, segons Castells, fan evident que “l’acceptació d’aquestes instal·lacions per part dels ciutadans és màxima, per això estem convençuts que cal ampliar l’oferta municipal en aquest àmbit”.

tornar_radioIgualada