icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Igualada acull l’acte nacional d’homenatge a les persones que lluiten contra la COVID, i descobreix el mural de Fontcuberta “Mirades des del Cofinament”

Òmnium – L’obra de Joan Fontcuberta ha estat una realitat gràcies a la col·laboració de milers de ciutadans que van enviar 64.000 imatges durant el confinament, però també gràcies als mecenes i microdonatius que, amb les seves aportacions, han finançat part del mural, que queda de forma permanent a Igualada. Aquesta obra plasma la paraula solidaritat en llengua dels signes, i en el seu disseny es pot veure una metgessa, una persona de la tercera edat, una mare amb la seva filla, uns infants, un comerciant, una conductora d’ambulàncies, una botiguera, un artesà, una infermera, una mestra i un empresari i activista cultural. Aquesta última persona -l’única que transcendeix l’anonimat- és el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que va estar empresonat durant més de tres anys i mig per defensar drets fonamentals. L’obra quedarà a Igualada esdevenint un record a les víctimes de la pandèmia durant un dels moments més delicats de les últimes dècades. Precisament la capital de l’Anoia va ser una de les zones zero de la Covid-19, un dels primers punts de Catalunya que es van haver de confinar, i un exemple de solidaritat i compromís per a la resta del país.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que les 60.000 fotografies que la ciutadania va enviar per participar en l’obra artística “Mirades des del Confinament” que quedarà de forma permanent a Igualada “demostren que com a societat sempre que se’ns crida, sempre que se’ns demana a participar de grans gestes col·lectives, no renunciem a ser-hi”“El que tenim davant nostre és una lluita col·lectiva per fer front a aquesta triple crisi econòmica, democràtica i sanitària”, ha afegit, i per això ha demanat als polítics i governants que apostin per ampliar els pressupostos de cultura, però també de sanitat i de la resta de serveis públics: “La prioritat és aquesta, salvar vides. Si no som capaços de salvar vides, no té sentit. Us demanem que feu l’esforç de posar la vida per damunt de tot”, ha sentenciat. Cuixart ho ha dit durant l’acte d’homenatge a la solidaritat col·lectiva per la Covid-19 que s’ha realitzat aquest dissabte a Igualada, on també s’ha inaugurat la gran obra de Joan Fontcuberta, Òmnium i el Festival Cruïlla.  Es tracta d’un mural de 42 metres, construït amb plaques de gres cuites i impreses amb tintes ceràmiques, i que esdevé el fotomosaic més gran del món. Cuixart ha afirmat que aquest és un “acte d’autoestima nacional”, i ha demanat no defallir en aquest camí: “El nostre reconeixement més absolut a tots els que avui estan als ambulatoris, a les UCIs, a casa, malalts o cuidant persones grans o joves. El primer aplaudiment ha de ser per a totes les persones que avui estan a primera fila del front de lluita”. En aquest sentit, el president d’Òmnium també ha recordat els servidors públics que avui estan lluitant contra l’incendi de l’Empordà o que segueixen perseguits per complir el mandat democràtic.

Per la seva part, l’artista Joan Fontcuberta ha remarcat que aquest no és el seu mural, sinó “el mural de la gent, el mural en què la qualitat principal ha estat la participació de la gent després d’una crida oberta”. “Em sento com el pastor que ha anat conduint totes aquestes imatges a les bones pastures d’aquesta plaça de Cal Font”, ha afegit, i ha volgut agrair que se li hagi donat aquest privilegi. També el director del Festival Cruïlla, Jordi Herreruela, ha indicat que el llegat de l’obra “és la creativitat”. I buscant els punts en comú que han portat a realitzar aquest projecte conjuntament amb Òmnium Cultural i Joan Fontcuberta, ha recordat els “objectius compartits com la lluita pels drets fonamentals, el dret a manifestació i la llibertat d’expressió” perquè, segons ha denunciat, a dia d’avui encara hi ha artistes empresonats i represaliats: “Aquí el president d’Òmnium ens ha marcat el camí”.

Per la seva part, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha reconegut “tanta gent que va donar tot el que va poder per sortir de la pandèmia”, i ha volgut felicitar Òmnium Anoia, que enguany celebra els seus 50 anys. Sobre això, el president de la delegació de l’entitat a l’Anoia, Pere Joan Vinós, ha destacat que de seguida van tenir clar que no podien celebrar l’aniversari “sense homenatjar totes les persones que ho estaven passant malament, així com aquelles que han contribuït a posar llum sobre la pandèmia”. Durant l’acte també s’ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha afirmat que aquesta obra “és un acte de justícia sanitària, social i artística perquè Igualada hauria pogut ser recordava només com la zona zero, però amb aquest mosaic serà recordada com la zona zero de la solidaritat”. També ha adreçat unes paraules el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, que ha assegurat que mai hi haurà “prou paraules d’agraïment i reconeixement per a tots els professionals de la salut, dels cossos d’emergència, de l’educació o per a tots els professionals i ajuntaments d’aquest país”. També ha agraït a l’exconsellera de Salut, Alba Vergés, actual vicepresidenta del Parlament i que també ha estat present durant l’acte, la seva tasca al capdavant de la pandèmia. A més, algunes de les persones que van estar a primera línia durant la pandèmia a Catalunya han participat en una taula rodona moderada per la membre de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural Mònica Terribas, que han explicat les seves vivències. Alhora, l’acte ha comptat amb actuacions musicals de la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia, corals de la comarca i el cantautor Cesk Freixas.

 

tornar_radioIgualada