icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Així serà el nou Centre Cívic Nord de la ciutat d’Igualada

Els serveis tècnics de l’Ajuntament d’Igualada ja han enllestit el projecte executiu del futur Centre Cívic Nord, que serà el tercer equipament cívic de titularitat municipal que hi haurà a la capital de l’Anoia, el cinquè si es contemplen també els dos que depenen de la Generalitat de Catalunya, i donarà servei al quadrant nord-occidental de la ciutat. Aquest dimecres n’han avançat els detalls l’alcalde, Marc Castells, i el tinent d’alcalde d’Entorn Comunitari, Fermí Capdevila. La previsió del govern municipal és obrir de manera imminent el període de licitació i poder iniciar les obres de construcció durant la primavera de l’any 2018. Tenen una durada d’execució prevista de dotze mesos i es preveu una inversió propera als 3 milions d’euros.

Castells afirma que “l’aposta per un nou centre cívic municipal permetrà a l’Ajuntament completar la cobertura d’aquest tipus d’equipaments al conjunt de la ciutat” i recorda que “els centres cívics són fonamentals per a la dinamització dels barris, la cohesió social, el servei de proximitat a les persones o l’activitat de les entitats i la ciutadania”. L’alcalde assegura que “volem afavorir que els igualadins trobin als seus barris tot allò necessari per desenvolupar una vida plena, des de la infància fins la vellesa” i ha destacat que “actualment, els principals projectes de l’actual legislatura, es troben ja en funcionament o en uns estadis avançats o de ple desenvolupament”, posant com a exemples “l’Ateneu Cinema, el projecte estratègic de Ciutat Universitària, el pla de modernització d’equipaments esportius i la candidatura de Ciutat Europea de l’Esport 2019, la consulta de projectes pel futur del barri del Rec, el Parc Central, l’enllaç amb la Ronda Sud i aquest Centre Cívic Nord, entre altres”.

Espais que responen a un pla funcional · El Centre Cívic Nord s’aixecarà en un terreny de 1.600 m2, a tocar de l’Hotel Amèrica i amb façanes a l’Avinguda Mestre Muntaner i al carrer Sant Martí de Tous. L’Ajuntament va adquirir l’any 2016 aquesta parcel·la, que era de titularitat privada, ja amb aquesta voluntat.

El projecte executiu que ara s’ha presentat és el fruit d’un pla funcional mitjançant el qual, al llarg dels últims mesos, s’han avaluat les necessitats i requisits que hauria de tenir la instal·lació per a oferir uns espais i serveis el més adequats possible a allò que demandarà la ciutadania. Aquest pla funcional, segons ha apuntat l’alcalde, ha estat consensuat pel govern municipal –CiU–  i els Socialistes d’Igualada.

L’edifici, doncs, constarà de cinc plantes en total, amb el seu accés principal pel carrer Sant Martí de Tous, on hi haurà també amb una nova zona verda. Serà una estructura diàfana, amb molta entrada de llum natural, totalment accessible per a tots els seus usuaris i que seguirà també criteris d’eficiència energètica que li han de permetre assolir la màxima classificació A.

A la planta baixa hi haurà el vestíbul general i la recepció, l’espai de treball dels responsables de coordinació, l’espai de trobada, una sala polivalent gran, els serveis sanitaris generals i vestidors; a la planta primera hi haurà una sala gran de lectura; a la segona planta s’hi podrà trobar l’espai polivalent per entitats amb un despatx de tècnics i l’espai d’oficines on es preveu traslladar el departament d’Entorn Comunitari i Cooperació; a la planta tercera hi haurà una aula de cuina, una aula de formació, l’espai de reunions i una aula de manualitats; i a la quarta planta s’han plantejat dues aules d’activitats dirigides i una terrassa que podrà acollir també activitats a l’aire lliure. Totes les plantes comptaran, a més, amb lavabos i espais de magatzem.

El futur Centre Cívic Nord d’Igualada vol oferir a les entitats i ciutadans de la zona nord de la ciutat espais adients per a celebrar-hi actes i reunions, per estudiar i llegir o per participar en tallers i cursos.

Els equipaments cívics a Igualada · Igualada, segons ha recordat Fermí Capdevila, disposa a dia d’avui de quatre centres cívics públics: dos de titularitat municipal, el Centre Cívic de Fàtima i l’Espai Cívic Centre, i dos que depenen de la Generalitat de Catalunya, el Casal del Passeig i el Casal Cívic Montserrat.

El Centre Cívic de Fàtima, inaugurat l’any 1995 i ubicat al districte Ponent, té una àrea d’influència d’uns 5.100 habitants incloent Sesoliveres i el Pla de La Massa, mentre que l’Espai Cívic Centre, obert el 2005, cobreix el districte Centre amb un públic potencial de 8.900 habitants. El Casal Cívic Montserrat, al districte de Llevant, dóna servei a una població d’unes 9.100 persones i el Casal del Passeig, cobreix el sud del districte Pla de Sant Magí, amb uns 6.200 habitants. Aquesta distribució fa que la zona que comprèn el nord del Pla de Sant Magí, el nord del districte Ponent i Les Comes, amb uns 11.000 habitants, no tingui cap centre cívic de proximitat. És, a més, una zona amb pocs recursos com sales polivalents, ludoteques, espais per joves i gent gran o per la celebració d’actes. L’Ajuntament, doncs, calcula que la influència del futur Centre Cívic Nord pot arribar a donar servei a una població d’uns 15.000 habitants.

Ara mateix, segons dades de 2015, els dos equipaments cívics que depenen de l’Ajuntament ofereixen al voltant de 350 cursos, tallers i activitats cada any, als quals s’hi inscriuen gairebé 5.000 persones.

tornar_radioIgualada