icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

ATENCIÓ – La Conca d’Òdena i la Regió Sanitària Catalunya Central no passaran a Fase 1 del desconfinament, segons la proposta de Salut al govern de Madrid

El Departament de Salut considera que només hi ha tres regions sanitàries que poden passar a la fase 1 de desconfinament: Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran .

Aquesta és la proposta que ha fet la Generalitat al govern espanyol, tenint present que per passar a una nova fase a banda de les dades sanitàries, també s’han de tenir en compte les dades de mobilitat, que és on hi ha més risc de contagi. És per això que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat en roda de premsa que caldrà esperar uns dies més per començar el desconfinament de la Conca d’Òdena, per bé que ha deixat clar que es troba en risc moderat.

La consellera s’ha referit a la Regió Sanitària Catalunya Central, d’on depèn la Conca, i ha explicat que malgrat que la situació no és tant complicada com dies anteriors, cal ser molt prudent en fer el desconfinament i per aquest motiu el faran de manera gradual. Aquest dilluns hi haurà les tres primeres regions que passaran a la fase 1 -actualment estem en fase zero-, que es troben en risc baix. Pel que fa a la resta, Vergés ha destacat que no hi ha cap regió que tingui risc elevat. Això sí, tenen risc moderat, Catalunya Central, Girona, Lleida i les àrees Metropolitana Sud i Metropolitana Nord, encara que caldrà estar molt atents als esdeveniments. Vergés ha afirmat que l’evolució s’anirà observant sistemàticament: “hores d’ara és molt positiva a totes les regions, però necessitem uns dies més per consolidar aquesta tendència”. Pel que fa a la ciutat de Barcelona està considerat com risc moderat-alt.

La setmana vinent, la Generalitat estarà en disposició de presentar una nova proposta de desconfinament gradual. Això sí, ha destacat que el fet que dilluns vinent no s’hagi fet cap nova determinació, no significa que calgui esperar 15 dies més sinó que “fem un seguiment a un ritme més baix que les regions on no hi ha tant risc”.

Per fer aquest desconfinament gradual s’han seguit diferents indicadors objectius com són una descripció del territori, dades epidemiològiques, les capacitats del sistema assistencial, perquè no es col·lapsi, així com la capacitats de poder diagnosticar els contagis.

 

Quatre graus de risc de rebrot però cap territori en alt risc

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha reiterat que el criteri que s’ha seguit en les decisions que s’han anat prenent fins ara han estat marcades per la garantia de seguretat i no per dates determinades. “Les garanties de seguretat les fem sobre indicadors objectius, clars i transparents”, ha emfatitzat el doctor abans d’enumerar un primer grup d’indicadors que contemplen la descripció del territori, les seves dades epidemiològiques, les seves capacitats assistencials, el nivell de vigilància epidemiològica, o la identificació de punts d’especial risc com poden ser les residències. L’altre grup de criteris són, segons Guix, les mesures de protecció col·lectiva, com el manteniment de totes les mesures de distanciament i higiene.

En base a tot plegat, i sobretot en base a la incidència acumulada i a l’índex de penetració del virus, s’estableix un índex de valors que classifica el risc de rebrot en quatre categories: baix (valor menor a 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) i alt (més de 100). En aquest sentit, Guix ha detallat els valors que conformen l’actual classificació, que no situa cap regió en un risc alt:

Baix risc: Alt Pirineu i Aran (valor 8), Terres de l’Ebre (18), Camp de Tarragona (21)

Risc moderat: Àrea Metropolitana Nord (valor 38), Catalunya Central (46), àrea metropolitana sud (58), Lleida (60) i Girona (65).

Risc moderat-alt: Barcelona (91).

tornar_radioIgualada