icon_radio

RÀDIO

BLOG

Cuina mediàtica televisiva

La finestra televisiva ha fet augmentar de manera progressiva en els darrers temps un gènere que en diverses èpoques era inexistent, però que a hores d’ara ocupa la franja de més audiéncia: la noctura. Ens referim als programes de cuina, protagonitzats per cuiners o xefs de tota mena. Cal destacar dues franges horàries, la que hem esmentat i més coneguda en el terme televisiu, el ‘prime time’, o sigui: de nou a dotze de la nit i més enllà de la matinada. I l’altra, anomenada ‘access’ sobretaula (abans de la sobretaula), fixada en l’horari d’una del migdia a tres de la tarda. Programes de tota mena. Els que fan només una recepta explicada amb tot detall, el concurs participatiu tant de futurs cuiners adults i joves, els de ‘docurealitat’, mena de documental que ens ofereix des de la proposta de recuperar la gestió desastrosa d’un restaurant i també els canals temàtics dedicats a la cuina.

El ‘Cuina oberta’ us fa un repàs dels actuals programes que podem veure a la tele i que tenen els fogons com a protagonistes. Bé, més ben dit, no els fogons sinó els seus cuiners/es.

A TV3 i des de fa una colla d’anys, la franja de la sobretaula després del telenotícies, ha estat ocupada per diversos espais de cuina. Si fem memòria, el primer programa va ser el ‘Bona cuina’, presentat pel recordat i carismàtic Jaume Pastallé. Espai que va restar en antena des de l’any 1987 fins el 1993. Posteriorment diversos formats han protagonitzat aquest espai fins arribar a l’actualitat amb el ‘Cuines’. Diàriament, un cuiner/cuinera català elabora una recepta.

El cuiner basc Karlos Arguiñano és sens dubte l’home de cuina més televisiu. Ha passat gairebé per totes les cadenes de televisió, tant públiques com privades, principalment Tve1, Tele 5 i Antena 3. En aquesta darrera és on està ubicat actualment Arguiñano. Manté un bon nivell d’audiència en la franja de l’access sobretaula i aquesta nova temporada ha estrenat una novetat destacada: el programa el fa en directe! La cuina d’Arguiñano és sencilla, pràctica i fàcil de fer. Un cuiner molt pròxim que compta amb l’atenció del telespectador de l’hora prèvia de fer el dinar.

En aquesta mateixa cadena tenim ara ‘Top Chef’, format importat des dels Estats Units, on 16 cuiners lluiten per aconseguir ser el número 1 del programa amb una lluita aferrissada davant dels fogons. L’espai s’emet els dilluns nit en el ‘prime time’ i està conduit per un altre cuiner, xef, i restaurador mediàtic i mediador, Alberto Chicote, popular gràcies al revolucionari espai ‘Pesadilla en la cocina’ s’ha emès durant diverses temporades a La Sexta. Precisament aquests dies estan fent precampanya de difusió per una nova remesa de programes.

Una de les novetats més recents, només des de fa unes setmanes, és el nou espai de cuina de Tele 5 que ha substuït el programa sobre judicis amb tocs cridaners i que s’emetia des de feia diverses temporades, titulat ‘De buena ley’. En aquest cas, l’espai culinari porta com a títol ‘Robin food’ i està presentat i cuinat pel xef basc, David de Jorge. Un estil de cuinar accelerat, fresc i gamberro, com l’han definit alguns crítics televisius.

El canal Cuatro, del grup Mediaset, ha tingut amb més o menys encert diversos programes de cuina com: ‘Deja sitio para el postre’, ‘Fogones lejanos’ i ‘Mi madre cocina mejor que la tuya’, que ja no s’emeten però que actualment tenen diverses reposicions en altres cadenes de Mediaset, com Divinity o Energy.

Pel que fa a Televisió Espanyola, la 1, hi ha diverses seccions de cuina en el programa matinal presentat per Mariló Montero. Fa poques setmanes va finalitzar la segona temporada de ‘Masterchef’, format també importat dels Estats Units, i que li ha donat un bon rendiment de nivells d’audiència a la pública espanyola. Ara en fase de preparació, la versió dedicada als més petits, el ‘Masterchef Junior’, on 16 joves aspirants participaran en aquesta versió juvenil, també presentada i conduida pels mateixos que la versió adulta, els cuiners Pepe Rodríguez, Jordi Cruz, Samantha Vallejo-Najera i la presentadora i model Eva González.

I finalment, el canal Cocina, el temàtic que s’emet per diverses plataformes de televisió de pagament. Creat l’any 1998, està produït per Chello Multicanal. El canal té una programació variada on hi ha presents restauradors tant espanyols com estrangers que elaboren plats de cuina, consells pràctics i també emissió de producció aliena.

 

tornar_radioIgualada