icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

De Pell Sensible presenta dissabte un recital cantat al voltant de la poesia de Màrius Torres

Aquest dissabte, 29 d’abril, a les 20h, el cicle poètic i musical De Pell Sensible, que organitza el departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada a l’antiga adoberia de Cal Granotes, presenta un recital cantat al voltant de la poesia de Màrius Torres. Aquest 2017 es commemoren els 75 anys de la mort del poeta i, per això, es tornaran a escoltar les cançons del disc Així t’escau la melangia per recordar-lo, amb la cantant i compositoraMeritxell Gené i el músic Txabi Ábrego, que reivindiquen el poeta lleidatà, considerat en l’actualitat, un dels autors catalans més importants i influents del segle XX. La presentació biogràfica anirà a càrrec del també poeta Francesc Rossell Farré.

La producció literària de Màrius Torres és d’una gran qualitat i riquesa tècnica, està molt marcada pels esdeveniments personals –malaltia, apartament de la vida civil, religiositat i neguit de la mort– i pels esdeveniments públics i polítics –Guerra Civil, crisi dels valors republicans i nacionalistes– però, al mateix temps, demostra una gran capacitat per a sintetitzar i expressar la realitat personal i col·lectiva. Cinc anys després de la seva mort, Joan Sales, aleshores exiliat a Mèxic, edita conjuntament amb el grup de Quaderns de l’Exili el volum Poesies (1947), que recull noranta-sis poemes del fins llavors inèdit autor. Però la poesia de Màrius Torres no comença a ser plenament valorada fins que apareix dins la col·lecció de poesia més emblemàtica de la postguerra, Els Llibres de l’Óssa Menor, que publica novament el mateix volum des de Barcelona el 1950. Tres anys més tard, l’editorial Ariel es fa càrrec de la tercera edició, amb trenta poemes afegits. La quarta edició conté encara vint-i-dos poemes més, algun conte i alguna carta, precedits d’una profunda Notícia biogràfica signada pel mateix Joan Sales. Posteriorment, la inclusió d’alguns dels seus poemes a les diferents antologies de la millor poesia en llengua catalana, han acabat per divulgar plenament la seva obra. La poesia de Màrius Torres, íntimament unida a la seva trajectòria vital però deslligada de referents particulars, ha traspassat les adversitats de l’aïllament del poeta, el silenci forçat de la postguerra, el desconeixement de la seva obra i l’oblit del temps.

Es poden comprar les entrades anticipades al Punt de Difusió Cultural i Turística (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a divendres de 19 a 21h i els dissabtes i diumenges d’11 a 14h i de 18 a 21h. També una hora abans a taquilla a l’adoberia de Cal Granotes (Baixada de la Unió s/n). El preu de l’entrada anticipada és de 5 euros i a taquilla de 7 euros. L’aforament  és limitat a noranta persones.

tornar_radioIgualada