icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Dones amb empenta afronta el repte de l’atenció a les dones i les violències masclistes durant el doble confinament a Igualada

Dones Amb Empenta (DAE), entitat especialitzada en l’atenció a dones, joves i famílies, i la intervenció en violències masclistes, ha enviat un comunicat en què apunten que des de l’inici del confinament es van haver d’avançar en la reorganització exprés de les professionals i programes, per tal de mantenir l’atenció en tots els serveis.

Així, des del passat 13 de març concentren tots els esforços per dur a terme seguiments continus de les persones que atenen, i estar obertes per a nous “casos”, oferint diferents espais públics de suport i contenció. Les professionals de l’entitat destaquen que totes les persones que atenen “valoren molt saber que hi ha un servei disponible i proactiu que les va contactant per saber com evoluciona la seva situació, i també que poden contactar si augmenta la seva angoixa o es complica la seva situació”.

Les situacions amb què ens trobem són molt diverses i amb diferents nivells de vulnerabilitat. Des del Servei Servei d’Orientació i Assessorament a les Famílies (SOAF), s’explica com “l’angoixa en diverses situacions familiars va pujant en un marc totalment desconegut i que no havíem vist abans i que ens interpel·la a buscar i trobar noves estratègies de gestió i sostén”.

L’ànim ha anat canviant entre les persones que DAE atén. Al principi hi havia una certa incredulitat, sorpresa i fins i tot un cert sentit d’aventura, però a mesura que ha anat passant el temps i els esdeveniments i circumstàncies ha començat a aparèixer amb més claredat l’angoixa, una angoixa que en termes generals l’equip del SOAF defineix com “angoixa davant la incertesa”. El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i Equip d’Atenció a la Dona (EAD) afegeix “i la por que està generant aquesta situació. Aquesta incertesa i aquesta por es detecta, majoritàriament, en dones soles o en dones soles amb fills i filles a càrrec”.

D’aquesta manera, es fan aquestes preguntes: “com es concreta aquesta incertesa, aquesta por? Per als més petits i joves, en qüestions com ara que passarà amb els cursos? Quan podré tornar a veure els meus amics, les meves amigues? Apareix la sensació de sentir-se sorpresos i sorpreses, desil·lusionats i desil·lusionades davant la fragilitat de les “certeses” de la vida. Integrant la incertesa”.

Per part de les persones adultes apareix l’angoixa i la por per com podràn assumir els compromisos econòmics, què passarà amb la meva feina? En cas d’un ERTE, quan cobrarem? On i com he de tramitar ajudes? El SOAF confirma que la incertesa per mantenir el suport material produeix molta por.

Aquesta situació empitjora en el cas de les dones en situació de violència masclista. Les educadores i treballadores socials dels Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIEs) que gestiona DAE indiquen que “la situació socioeconòmica de moltes dones que pateixen VM ja és precària de base: dificultats d’accés al mercat laboral per llargs períodes dedicats a les tasques de cura no remunerades, jornades parcials per conciliació familiar, persones dependents a càrrec, etc”. També constaten que “les dones que es troben en situacions vulnerables social i econòmicament, es veuen indefenses i confuses davant les situacions laborals que s’estan trobant, moltes d’elles amb treballs precaris i contractes temporals o que no saben si continuaran”.

El confinament per evitar l’extensió del Covid-19 també ha posat a prova l’equip, tant en el personal com en el professional. Apunten que la situació els ha sorprès tant com a les persones usuàries, i ens ha suposat un marc d’aprenentatge sense precedents i amb el que han pogut comprovar “la capacitat de l’entitat per adaptar-se a una nova forma de treball i d’atenció. Després de més de 3 setmanes, podem concloure que DAE és una entitat amb resiliència”.

tornar_radioIgualada