icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

El 4D Cities es clou a Igualada amb la presentació dels resultats del projecte

Igualada ha acolit l’última trobada del projecte europeu URBACT 4D Cities d’Innovació en Salut amb unes jornades que, durant dos dies, reuneixen les vuit ciutats sòcies i diversos experts assessors. Sota el títol “Innovació en Salut centrada en el ciutadà com a motor de creixement local”, presenten les conclusions de tot el coneixement i intercanvi de bones pràctiques adquirit durant els gairebé tres anys que ha durat el projecte.

La xarxa del 4D Cities s’integra per les ciutats d’Igualada (Catalunya), que lidera el projecte, Leeds (Regne Unit), Novara (Itàlia), Tartu (Estònia), Plunge (Lituània), Eindhoven (Holanda), Jena (Alemanya) i Baia Sprie (Romania), vuit ciutats d’arreu d’Europa que han treballat col·laborativament amb el suport de grups locals de ciutadans i experts internacionals per fer de la salut la clau pel desenvolupament social i econòmic dels seus municipis.

L’intercanvi d’experiències i coneixement es recull en un informe presentat en el marc de la reunió que conté les conclusions globals del projecte, així com els Plans d’Acció Local que cada municipi ha dissenyat per fer front als seus reptes i necessitats individuals. Així doncs, Igualada ha centrat el seu pla en millorar la prevenció de la refractura de fèmur, una acció que es troba estretament lligada al seu Centre d’Innovació per a la Simulació en Salut 4D Health, inaugurat recentment. En el cas de Leeds, el pla s’estructura en cinc àrees assistencials impulsades des de l’Ajuntament, els serveis sanitaris, la indústria i el voluntariat. La ciutat de Novara ha focalitzat les seves accions en un centre d’excel·lència per a la recerca autoimmunitària. Per la seva banda, Tartu treballa pel desenvolupament de la indústria mèdica i biotecnològica, mentre que Plunge té previst promoure intensament l’activitat física dels seus ciutadans per millorar-ne la salut i el benestar. L’holandesa Eindhoven posarà en marxa un living lab centrat en l’envelliment, Jena promourà una estratègia de reclutament de professionals del sector de la salut i, finalment, Baia Sprie oferirà serveis integrats en els camps de la salut, social i l’educació.

Per donar forma a aquests plans, els membres del 4D Cities han investigat les relacions que s’estableixen entre els quatre agents que interaccionen en la Innovació en Salut com a motor de creixement local: el món empresarial, el sistema de salut, l’esfera del coneixement i els ciutadans (els pacients), al voltant dels quals giren tots els altres i als qui s’ha involucrat directament per detectar les mancances i reptes de cadascuna de les ciutats. En la majoria dels municipis, el projecte ha significat la primera presa de contacte entre els diferents agents i, per tant, l’oportunitat d’iniciar relacions de proximitat per fer front a problemes comuns.

Les jornades compten amb l’assistència d’una cinquantena de persones, entre les quals responsables del programa URBACT i càrrecs electes d’algunes de les ciutats de la xarxa, com l’alcalde de Plunge i el tinent d’alcalde de Tartu. En la roda de premsa per presentar els resultats del projecte als mitjans de comunicació, la Segona Tinent d’Alcalde de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada i també cap del projecte 4D Cities, Àngels Chacón, ha destacat que “URBACT és un programa

focalitzat en el coneixement que ajuda les ciutats en la presa de decisions” i que, tot i les diferències evidents entre cadascuna de les vuit ciutats de la xarxa, “hi ha problemes que tenim tots, com ara la retallada de pressupost o l’envelliment de la població”.

Per la seva banda, Peter Ramsden, Thematic Pole Manager d’URBACT, ha subratllat la importància del 4D Cities com un projecte que “pensa en el sector de la salut d’una manera nova per fer front a un model sanitari actual que no és gaire saludable”. També ha parlat de la “necessitat” de reforçar la implicació del ciutadà amb la salut per fer-lo més copartícip, coreponsable i, en definitiva, millorar-ne el servei.

Finalment, ha intervingut el Dr. Jorge Jiménez, ginecòleg de l’Hospital universitari de Jena, que integra el grup de ciutadans que treballa en el Pla d’Acció Local d’aquesta ciutat i ha explicat breument el seu cas.

tornar_radioIgualada