icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

El clown coponenc JAM, convidat a Itàlia com a guanyador d’un festival a Romania el 2019

El clown JAM actuarà aquest divendres 30 i dissabte 31 de juliol al festival Veregra Street d’Itàlia, a la ciutat de Montegranaro (Fermo). Ho farà en tant que guanyador de l’edició 2019 del festival Sibiu International Theatre Festival, on la seva obra “El Mêtre” va ser reconeguda com la més poètica de totes les que s’hi van representar. Com que el festival italià i el romanès estan agermanats, l’esdeveniment italià ja va intentar l’any passat de convidar l’artista català, però la pandèmia de la CoViD-19 va estroncar tots els plans. Ara, amb la situació més controlada, JAM hi exhibirà la seva obra amb tota la seva plenitud.

JAM realitzarà quatre representacions de l’espectacle, qualificat com a ‘Spettacolo Evento 2021’ pel festival italià. “El Mêtre” és una obra que trasllada l’espectador al món de la imaginació, de la complicitat, el riure, l’amor, les emocions, el joc i la tendresa. Una taula, dues cadires, un parasol, un penja-robes, un rellotge i… un mêtre! Senzillesa i poesia, tot en un.

Conjuntament amb JAM, al festival italià també hi actuarà la companyia belga Modo Grosso, guanyadora del tercer festival agermanat amb l’italià i el romanès, que se celebra a Bremen (Alemanya). Tots tres esdeveniments mantenen una col·laboració apadrinada per la Unió Europea en el marc del Programa Europa Creativa, en coordinació amb la xarxa internacional Open Street Aisbl, amb seu a Brussel·les.

Seleccionat als ‘Pobles de circ’

L’espectacle “El Mêtre”, justament, també ha estat seleccionat enguany per participar al programa ‘Pobles de circ’ de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), iniciativa que té per objectiu enfortir la creació de circ catalana i acostar els municipis de petites dimensions a l’organització de l’exhibició d’espectacles de circ. D’entre més de 120 propostes, una comissió va escollir un primer llistat d’espectacles, i després cada ajuntament ha fet la seva pròpia tria de les peces que es veuran aquest 2021.

En aquest context, “El Mêtre” es podrà veure a Bellver de Cerdanya el diumenge 8 d’agost i a Ulldemolins (El Priorat) el dissabte 11 de setembre.

Carrera arreu del món

El clown Jaume Jové JAM, instal·lat a Copons des de fa anys, va decidir el 2010 d’iniciar la seva carrera en solitari després d’anys treballant en diferents companyies de teatre. JAM interpel·la l’espectador de forma directa, sacsejant-lo emocionalment. Perquè el clown no és només una tècnica humorística. En essència, és l’art de despertar emocions. I una d’aquestes emocions pot ser el riure, evidentment.

Però també l’emoció, el plor, la solidaritat. Abans de la pandèmia, JAM actuava regularment a bona part dels països europeus, així com en indrets tan diversos com el Brasil, Rússia, Costa Rica, Turquia, Canadà o Jordània. I, de fet, ha rebut nombrosos reconeixements internacionals: el 2019 va rebre el premi al millor espectacle del Festival Poetic Invasion de Sibiu (Romania), així com el premi al millor espectacle al Ansan Street Festival (Corea del Sud) el 2007 i el premi Pom d’Or del jurat amb l’espectacle ‘Minute’ al festival de teatre al carrer Senseportes d’Argentona, alhora que va quedar finalista al prestigiós festival Gauklerfest de Koblenz (Alemanya) el 2015.

tornar_radioIgualada