icon_radio

RÀDIO Els imperdibles

BLOG

El Consell Esportiu de l’Anoia fa visible el seu malestar amb el PROCICAT per la que consideren que és una clara discriminació envers l’esport federat

El Consell Esportiu de l’Anoia dóna suport al Manifest en defensa de l’esport per a tothom i demana a tot el col·lectiu del món de l’esport que s’hi adhereixi. Aquest manifest fa públic la greu discriminació que pateix l’esport en edat escolar i l’esport popular, entre d’altres, envers l’esport federat.

El comunicat de premsa detalla el següent:

Per què la llicència federativa permet entrenar en qualsevol circumstància? És que la llicència dels Consells Esportius no està sotmesa als plans sectorials i protocols de prevenció COVID aprovats? Això és DISCRIMINACIÓ.

Que en una mateixa instal·lació esportiva hi pugui haver grups de la mateixa entitat entrenant en grups estables de més de 6 esportistes sense mascareta, i d’altres que ho hagin de fer en grups de 5+1 (monitor) i amb mascareta és DISCRIMINACIÓ.

Que en un centre educatiu no es puguin fer activitats esportives en edat escolar si no es respecten els grups bombolla lectius, i que al mateix centre educatiu hi puguin accedir equips amb llicència federativa sense cap restricció és DISCRIMINACIÓ.

Que es puguin celebrar competicions classificatòries per categories estatals per tot el territori i no es puguin celebrar les competicions en edat escolar que són essencialment locals i comarcals és DISCRIMINACIÓ.

Aquesta DISCRIMINACIÓ no respon a raons objectives. És arbitrària, és volguda i pretesa. La decisió de l’Administració respon només a una visió limitada, reduccionista i minoritària respecte a la realitat esportiva del país.

En aquest sentit, desconeixem per quin motiu patim aquesta discriminació per part del Departament de Salut, alhora que ens agradaria saber si hi ha una voluntat del mateix Departament de fer desaparèixer l’esport en edat escolar, no federat, de Catalunya. No hi trobem cap altra explicació. Lamentem el notable desconeixement que té el Procicat del model esportiu de Catalunya que contempla i equipara, en igualtat de condicions, l’activitat esportiva en edat escolar dels consells esportius i l’activitat física federada en edat escolar.

Els esportistes en edat escolar dels consells esportius disposen de llicències esportives pròpies (art. 150 Decret 58/2010, de 4 de maig, de les entitats esportives de Catalunya), entrenen en grups bombolla, tenen els seus propis protocols de la Covid-19 i duen a terme la competició esportiva que li és pròpia, igual que els esportistes federats de les mateixes edats. I la immensa majoria de participants en els Jocs Esportius Escolars de Catalunya són entitats esportives (clubs) inscrites al Registre de la Generalitat, els mateixos clubs que tenen equips federats també.

Per aquesta raó, no veiem cap lògica a que es discrimini una part dels infants i joves d’aquest país pel simple fet de no ser federats. No se’ns ha traslladat cap explicació del perquè en moltes entitats esportives de Catalunya es donen situacions absurdes com que en un mateix club, esportistes de la mateixa edat poden entrenar si participen en les competicions federades i no ho poden fer si participen en els Jocs Esportius Escolars dels consells esportius i el Consell Català de l’Esport.

Aquesta discriminació que fa el Departament de Salut dels consells esportius està generant situacions incoherents i injustes i un greu perjudici. Estem veient com es donen de baixa equips i esportistes cap a l’esport federat que pot entrenar a causa de les exempcions que fa el Procicat. Aquesta petició de no discriminació s’ha fet de forma reiterada en cadascuna de les reunions que s’han mantingut en la taula sectorial de l’esport amb presència del Departament de Salut per tal d’intentar corregir aquest greuge. Lamentablement, un cop més, no se’ns ha tingut en compte i se’ns discrimina sistemàticament.

També hem demanat, per carta, a les conselleries de Vicepresidència, Salut i Presidència, que es recondueixi aquesta discriminació. La situació actual implica que en cada resolució que es dicta s’està condemnant tota una part del model esportiu del país a favor de l’altra, deixant la realitat de l’activitat esportiva en edat escolar dels consells esportius tocada de mort més enllà d’aquesta mateixa temporada. Per tot plegat, demanem que s’aclareixi per què el Departament de Salut vol liquidar més de 40 anys d’un model esportiu propi de Catalunya, que va posar en marxa el Parlament de Catalunya en la primera Llei de l’Esport del nostre país. Igualment, sol·licitem que hi posin remei, que siguin justos i que quan es faci una excepció per l’esport federat, també es faci pels consells esportius i que no se’ns segueixi discriminant.

Volem i demanem explicacions al Departament de Salut i que es tracti en igualtat de condicions l’esport federat i l’esport no federat, ja que no hi ha cap diferència entre un infant o jove federat i un no federat.

 

tornar_radioIgualada