icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

El Museu de la Pell d’Igualada acull, des del 8 de juliol, l’exposició Intimitats. La roba interior del segle XIX al XXI

El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia inaugura el pròxim divendres, 8 de juliol, a les 19:30h i amb l’entrada lliure, una exposició sobre la història de la roba interior al món contemporani. La mostra porta per títol Intimitats. La roba interior del segle XIX al XXI i romandrà oberta del 8 de juliol al 25 de setembre. Es pot visitar, amb entrada gratuïta, de dimarts a divendres de 10 a 14h, i dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14h. Al setembre obrirà també les tardes de dijous i divendres, de 16 a 20h.

L’exposició explora una de les etapes més revolucionàries de la història de la roba íntima, que ha patit profunds canvis al ritme de les transformacions socials, econòmiques, tecnològiques, estètiques i dels sistemes de valors. Es mostren sobretot peces quotidianes, molt lluny dels models exclusius que se solen exhibir habitualment, però precisament per aquesta raó són molt representatives de la societat i dels seus criteris morals. Encara que no s’ha ignorat la roba interior masculina, és innegable el predomini de la femenina, que ha canviat molt més d’acord amb els rols que la societat ha atribuït a cada gènere.

Està concebuda, doncs, com un viatge a través de més de dos segles d’història de la mà de la roba interior, per donar a conèixer, entre altres aspectes, el per què s’utilitza aquesta roba, quins criteris a part dels pròpiament funcionals són els que han determinat i determinen les seves característiques; i quina ha estat l’evolució que han sofert aquestes peces en els darrers dos-cents anys en el seu patronatge, tipus de teixits, confecció, tot remarcant com aquesta evolució s’ha produït d’acord amb els progressius avenços tecnològics que han contribuït a marcar importants diferències entre la roba interior que s’utilitzava durant el segle XIX fins l’actualitat. I tot això sense oblidar la influència tan notable que el món de les idees, de la religió, del sistema de valors i de la moral té i com manifesta en el disseny de la roba interior, així com en la manera de concebre els rols dels gèneres masculí i femení.

L’exposició ha estat proposada i desenvolupada pel Museu de Badalona i produïda conjuntament amb la Diputació de Barcelona. La major part de les peces i objectes exposats pertanyen a aquest museu, però també n’hi ha del Museu de Cardedeu i de col·leccions particulars que hi han volgut participar, com per exemple de la família Almera, de Manent Casanovas SA (Janira), de Sara Pulido, llenceria Dora i també de la família Vives i Vidal, que durant dècades ha estat al capdavant d’una de les firmes de més anomenada en la roba interior.

tornar_radioIgualada