icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

El programa de cribratge de càncer de Còlon i Recte detecta 10 casos de la malaltia a l’Anoia en un any

A finals del 2015 i durant el 2016, s’han convidat per carta a participar a 9.505 veïns d’Igualada i 2.373 veïns de Santa Margarida de Montbui d’entre 50 a 69 anys. Un 48,5% d’aquests han participat en el programa. És a dir, 5.765 persones han anat a les farmàcies col·laboradores amb el programa per cercar la prova gratuïta de detecció de sang oculta en femta, han recollit una mostra de femta i  l’han retornat a la farmàcia per al seu anàlisis posterior al laboratori. Aquest percentatge de participació és semblant a la resta de Catalunya.

De tots els participants de l’Anoia, s’han obtingut un 7% de proves amb indicis de sang oculta en femta. D’aquestes 406 persones amb la prova positiva, s’ha detectat 10 casos de càncer. En la resta de positius, en més de la meitat dels casos es van detectar altres troballes.

Fa més d’un any que es va iniciar el Programa de Detecció Precoç de Còlon i Recte a l’Anoia. Aquest programa va dirigit als homes i dones entre 50-69 anys i consisteix en la realització d’una prova de detecció de sang oculta en femta cada dos anys.

Els resultats disponibles a l’Anoia, mostren que la participació a la comarca és més alta entre les dones que entre els homes. Tanmateix, és en els homes on es troba el percentatge més alt de proves de sang oculta en femta positives i on s’han detectat més casos de càncer. Per grups d’edat, la gent d’entre 60-69 anys és qui més participa.

No tothom cal que faci la prova de sang oculta en femta del programa, per exemple, les persones amb antecedents familiars de càncer de còlon i recte, antecedents personals de malalties de còlon o s’hagin fet en els darrers 5 anys una colonoscòpia, que rebin la carta d’invitació, cal que consultin abans amb l’Oficina Tècnica de Cribratge de l’Anoia de l’Hospital d’Igualada o amb els professionals sanitaris de l’Atenció Primària.

Els nous diagnòstics i les defuncions per càncer de còlon i recte a Catalunya són més freqüents que altres càncers, com per exemple, el càncer de mama o el càncer de pròstata.

El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte té l’objectiu de reduir l’aparició de casos nous i reduir la mortalitat per aquest càncer. Cal recordar que una dieta saludable, fer exercici físic de forma regular i mantenir un pes adequat, són factors favorables per a la prevenció del càncer colorectal.

tornar_radioIgualada