icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

El projecte Dermatologia sostenible a l’Anoia rep el reconeixement com a millor iniciativa en atenció primària

Del treball conjunt en l’abordatge de dermatologia dels vuit centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut a l’Anoia (CAP), del CAP Nord, i de l’Hospital d’Igualada surt un pla de millora per a l’atenció dels pacients que tenen problemes de pell a l’Anoia. Aquest projecte està fonamentat en la formació, la coordinació, l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, i en la recerca, i té com a objectiu que la patologia sigui atesa pel professional més adequat, garantint la derivació al professional de dermatologia en els casos urgents o més complicats, per tal de reduir les llistes d’espera, permetent que es resolguin els problemes de menys  complexitat en els equips d’atenció primària.

Un estudi que avalua els primers anys d’implantació d’aquest projecte ha obtingut, recentment, el Premi a la Millor Iniciativa de Millora dels Serveis Sanitaris en Atenció Primària. El reconeixement l’ha atorgat l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC).

Una part de l’estudi permet constatar que el servei conjunt de teledermatologia va realitzar un total de 1.572 consultes virtuals entre el juliol de 2011 i el mateix mes de 2014. La interconsulta entre professionals —a partir d’una imatge digital del problema dermatològic— es resol, de mitjana, en només una setmana. El procés innovador de la teledermatologia ha reduït un 40 % la derivació d’usuaris de l’atenció primària a l’especialista de l’hospital. Per tant, la llista d’espera per atendre patologies més complexes ha disminuït en un 50% del temps.

Des de l’any 2009, el Servei de Dermatologia de l’Hospital d’Igualada, conduït per les metgesses Marta Cucurell, amb el suport d’Elena Nogués, Carola Baliu, i la infermera Fina Bové, ha anat formant dos professionals de medicina de família de cada equip d´atenció primària, així com tres pediatres del SAP Anoia i del CAP Nord. Aquests professionals són els referents i els enllaços per a l’abordatge de la patologia dermatològica que es detecta als centres de salut.

En aquest  grup de treball es realitzen  protocols clínics, formació  i sessions clíniques mensuals. Dins de la secció de recerca, s’ha elaborat l’estudi recentment premiat: “Un model territorial per a una dermatologia sostenible, amb l’aliança de l’atenció primària i l’atenció hospitalària” liderat per Marta Cucurell i conduït per Yolima Cossio, amb els metges de família Isabel Caballero, Carme Cases, Elisenda Florensa, Anna Quintana, Neus Requesens, Mª Dolores López, Robert Panadès, i Carmina Bascompte.

tornar_radioIgualada