icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

ENQUESTA RÀDIO IGUALADA – CiU acarona la majoria absoluta a Igualada

CiU podria assolir la majoria absoluta en les properes eleccions municipals segons l’enquesta que ha fet Ràdio Igualada a poc més d’un mes per les eleccions del 24 de maig. La federació nacionalista, segons el sondeig, seria la força política més votada.

 

Gràfic regidors 2015

Gràfic1-Percentatges

 

CiU (10-11) – La federació nacionalista consolida amb molta força el 10è regidor, i té opcions de sumar-ne un més que li permetria aconseguir la majoria absoluta. Un repunt del vot a CiU combinat amb que algunes de les formacions que es presenten no obtinguin representació, faria catapultar CiU a la majoria absoluta.

ERC (3-4) – L’enquesta dóna per consolidat el tercer regidor dels republicans, i amb serioses opcions d’aconseguir-ne 4. Ara bé, ERC a Igualada hauria de mantenir la diferència que mantenen amb els Socialistes d’Igualada, i evitar que la CUP aconsegueixi un petit repunt percentual en detriment dels mateixos republicans.

Socialistes d’Igualada (3-4) – Al igual que ERC, els Socialistes d’Igualada tenen assegurat, segons els sondeig, el tercer regidor. També cal tenir en compte, però, que l’enquesta els dóna un marge molt petit respecte ERC. L’enquesta els dóna resultats pràcticament idèntics, i si Socialistes superessin els republicans serien ells qui sumarien el 4rt regidor.

CUP (1-2) – La CUP Igualada irromp amb força a l’Ajuntament d’Igualada. La nova formació aconseguiria de llarg el primer regidor i estaria en condicions de lluitar pel segon. Com ja hem comentat anteriorment, un lleuger repunt de la CUP en detriment d’ERC, suposaria sumar el segon regidor i que els republicans es quedessin amb 3.

Decidim Igualada (1) – La coalició formada per ICV-EUiA, Procés Constituent, Pirates i gent de Podem tindrien assegurada la seva presència en el proper consistori, però sense opcions de sumar dos regidors. Aquí cal deixar clar que l’enquesta va començar a fer-se quan encara no s’havia fet públic el nom de la formació. Un altre dels aspectes és que les persones que s’han decantat per aquesta opció, en la seva gran majoria, es declaren votants d’ICV. També cal aclarir, però, que hi ha persones, en menor mesura, que han dit que optarien per la formació en la que hi hagi Podem.

Partit Popular (0-1) – El Partit Popular d’Igualada no arriba al llistó del 5%, necessari per obtenir representació. Tot i així, es troben a 0,14% de sumar regidor, i és per aquests motius que l’entrada a l’Ajuntament és força provable. També apuntar que aquesta formació, en base a l’experiència en d’altres enquestes realitzades per Ràdio Igualada, presenta uns índex de vot ocult important.

PxC (0-1) – Aquesta formació, en el sondeig, mostra uns números idèntics als del PP. Es troba a molt poc de la representació, i per tant, a poc que repuntin assolirien regidor. També constatem que aquest partit, en base a l’experiència en d’altres enquestes realitzades per Ràdio Igualada, presenta uns índex de vot ocult important.

Vot en Blanc – Un gruix important de persones han afirmat que si l’endemà de l’entrevista hi haguessin eleccions optarien per votar en blanc. El percentatge, del 6,5%, és molt elevat respecte al resultat real en d’altres conteses electorals, però força similar al que mostren altres enquestes que es fan quan falta més d’un mes per les eleccions. Cal tenir en compte, per tant, que aquest percentatge es podria reduir considerablement el dia 24 de maig.

No saben, no contesten – 15 de les 200 persones entrevistades (7,5% del total) han dit que no anirien a votar, i que si ho fan no saben per qui votaran. Per tant, en el simulador de la Llei d’Hondt s’ha computat les 185 persones que si han dit obertament a qui votarien.

GRAU DE CONEIXEMENT DELS CANDIDATS:

Gràfic3 - Coneixement candidats

Marc Castells, actual alcalde, i candidat de CiU és el cap de llista més conegut pels enquestats amb pràcticament un 80%. La resta de candidats tenen un nivell similar de coneixença per part dels entrevistats; Jordi Riba de Socialistes d’Igualada (39%), Josep Maria Palau d’ERC (37%), Robert Hernando de PxC (20%) i Joan Agramunt del PP (18%). No s’ha preguntat, perquè no es coneixien els candidats, pels caps de llista de la CUP, Decidim i Solidaritat. Apuntar, com a curiositat, que una bona part de persones que coneixen el candidat de PxC són votants de la CUP.

CARACTERÍSTIQUES DE L’ENQUESTA:

L’enquesta ha estat feta des del 30 de març i fins l’11 d’abril a un total de 200 persones majors d’edat i censades a Igualada. 50 de les enquestes s’han fet a través d’entrevista telefònica (trucades aleatòries), mentre que les 150 restants s’han fet en diferents punts de la ciutat de manera presencial. Les entrevistes s’han fet gràcies a col.laboradors de l’emissora, amb la supervisió del departament d’informatius de Ràdio Igualada. El marge d’error estipulat, tenint en compte un cens electoral de 28.000 persones, és lleugerament inferior al 7%. En aquesta enquesta, la que us mostrem avui, s’ha preguntat si coneixen el nom dels candidats que es presenten a les eleccions municipals. No s’ha preguntat, al no fer-se públic a data 11 d’abril, pels candidats de la CUP, Decidim Igualada i Solidaritat. També s’ha preguntat als entrevistats a quina formació votarien en el cas que hi haguessin eleccions l’endemà de l’entrevista. És a partir de l’1 d’abril quan es comença a preguntar per l’opció de Solidaritat. Apuntar també que de les 200 persones, un total de 185 han contestat la seva opció política pel 24M, mentre que els 15 restants han manifestat que no aniran a votar, i en el cas que ho facin no saben per a qui ho faran. També cal destacar que una vintena de persones no han volgut contestar l’enquesta.

tornar_radioIgualada