icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

ERC assegura que el govern no diu la veritat quan afirma que no pujarà l’IBI

Segons els republicans, quan l’alcalde Marc Castells i la regidora d’Hisenda Montserrat Duch, manifesten que han decidit congelar tots els impostos municipals per a l’any 2016, no estan dient la veritat, perquè estan proposant un increment mitjà dels rebuts de l’IBI del 2,028 %. Una de les principals propostes del pressupost alternatiu que ha presentat Esquerra Republicana és que l’IBI no augmenti l’any vinent. Des d’ERC s’assegura que fa quatre anys el Ministeri d’Hisenda va fer que s’apliqués un recàrrec addicional que va suposar augmentar el coeficient que s’aplica al valor cadastral d’aquests immobles del 0,96 a l’1. Segons els republicans, aquesta imposició del govern espanyol ja no caldrà aplicar-la el 2016, i per tant, es pot tornar a aplicar el 0,96. Per a ERC, però, CiU vol compensar i superar la baixada de recaptació per aquest factor augmentant l’import base de tots els rebuts, que cada any revisa d’ofici la Dirección General del Catastro, i que per a l’any que ve s’incrementarà aproximadament en un 4,65%.

Per aquest motiu, des d’ERC, Josep Maria Palau assegura que “la voluntat de CiU és doblement injusta, perquè penalitza a tothom, però especialment els contribuents amb els habitatges petits i mitjans. Els habitatges de més valor el seu coeficient municipal baixarà un 4%  (de l’1 al 0,96), però la seva base pujarà un 4,65%, amb el qual tindran un petit augment (0,65%).  En canvi, els habitatges petits i mitjans seran els que patiran el major augment, del 4,65%. Calculem que els rebuts d’aquest tipus d’habitatges pujaran entre 18 i 30 euros.”

Aplicant un coeficient municipal del 0,9355 l’import total recaptat no augmentaria

El seu company Enric Conill, afirma que “per a nosaltres hi ha una solució molt clara, que permet obtenir la mateixa recaptació per IBI que el 2015 (que va ser de 18.775.078 euros), i que consisteix en aplicar un coeficient municipal del 0,9355 a tots els rebuts. Això és una decisió que es pot prendre al Ple d’aquest dimarts, només fa falta que CiU tingui la voluntat política de fer-ho. Fins dimarts hi som a temps de canviar-ho.”

Per a Carolina Telechea, la número dos dels republicans a l’ajuntament “cal saber que, segons dades Cadastre del 2014 (portal de transparència www.ercigualada.2015 ), a Igualada es recapten 18,4 milions d’euros per IBI, i en canvi, en ciutats que tenen un nombre molt semblant d’habitants i de rebuts d’IBI i que presten uns serveis al ciutadà molt similars, es recapta molt menys: Vic (13,4 milions d’euros), Vilafranca del Penedès (11,3 milions d’euros), Figueres (13,7 milions d’euros), Sant Feliu de Llobregat (13,9 milions d’euros), Esplugues de Llobregat (14,1 milions d’euros). No hi ha cap justificació per a continuar augmentant, en 378.000 euros més, la recaptació per IBI”.

tornar_radioIgualada