icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Es presenta el procés participatiu del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena, que ha de ser “consensuat amb tota la ciutadania”

Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena, acompanyats per diferents agents econòmics del territori i de representants de la Generalitat, han presentat el procés participatiu del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica, que asseguren que es consensuarà amb tota la ciutadania.

Aquest procés neix de la voluntat dels municipis que integren la Mancomunitat intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD), format per Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí, i que volen portar a terme el desenvolupament de noves activitats empresarials a la zona, promovent i potenciant la instal·lació de noves inversions i donant suport a la consolidació del teixit empresarial existent. Al Pla director urbanístic de la Conca d’Òdena, publicat l’any 2009, es constata que el desenvolupament previst pel no es correspon amb la conjuntura socio-econòmica i les dinàmiques d’activitat econòmica actuals. És per aquest motiu que cal replantejar-lo.

Un dels fets que més es diferencien d’aquest pla director amb d’altres és que no afectarà a un sol municipi com acostuma a succeir, sinó que formarà part de tot un territori. En aquest sentit, el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Agustí Serra, ha destacat que “aquest és el primer exemple on hi ha aquest consens i sense el consens d’una mancomunitat, d’una governança territorial és complicat tirar-ho endavant. No podem estar 43 anys amb el debat com passa a altres llocs”. En aquests moments, a  la conca d’Òdena hi ha una zona industrial on s’hi troba edificat el 88 %  de manera que s’haurà de fer una proposta molt ben acurada. Per això, tenen la intenció de fer-ho a través d’un procés participatiu, a la pàgina web https://participa.gencat.cat/processes/PDUAECOConcaOdena

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha destacat que aquest pla director s’ha de fer amb tres objectius bàsics: “l’aposta universitària, perquè el coneixement és una aposta de futur; el sector primari, invertint en quilòmetre 0 en agricultura i ramaderia; però també la indústria perquè si no, ens quedarem fora en la cursa de les oportunitats”. A més, ha destacat el gran consens que hi ha actualment a la Conca d’Òdena i ho ha refermat en què “és difícil trobar tantes forces polítiques de colors diferents que treballen per la zona”. En aquest mateix sentit s’ha reafirmat l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, que ha volgut posar èmfasi en “el gran consens que hem demostrat els set alcaldes i alcaldesses de la Conca” i ha afegit que Vilanova és “un dels municipis amb més atur i la crisi sanitària ho intensificarà, és per això que hem de dissenyar un model ambiciós en què hi siguin presents tots els agents”. L’alcalde de Santa Margarida de Montbui, Jesús Miguel Juárez, ha deixat clar que “aquesta és una aposta clau per al desenvolupament del territori”. L’alcaldessa d’Òdena, per la seva part, ha destacat per damunt de tot, “la paraula consens, perquè cal que entre tots definim el futur”.

També s’hi ha referit l’alcalde de la Pobla de Claramunt Toni Mabras, que ha manifestat que aquest és “un procés transcendent que generarà noves oportunitats per al territori”. I que cal “tenir debat i pluralitats perquè participar és un bon instrument per enriquir i consensuar”.  En aquest mateix sentit s’ha destacat el batlle de Jorba, David Sánchez, i ha insistit en la greu crisi sanitària de la que ha servit perquè “set municipis diferents hàgim treballat plegats, no només a nivell ideològic, sinó que, a més, tenim singularitats diferents en els nostres municipis”. I ha afirmat que “fem una crida a tothom perquè aquesta aposta no sigui d’una sola veu”. Finalment, l’alcalde de Castellolí, Joan Serra, ha indicat que el millor de tot plegat és tenir un consens, perquè és el que “cal de les persones que formen part de l’Aliança per la Conca: patronals, sindicats, fira, clústers, veïns i veïnes… Tothom hi podrà dir la seva”. I ha conclòs amb una cita de l’escriptor brasiler Paulo Coelho: “no siguem esclaus del nostre passat sinó arquitectes del nostre futur”.

En aquesta presentació, que s’ha dut a terme a l’edifici de la Teneria, també hi han intervingut els agents econòmics del territori. El president de Fira d’Igualada, Magí Senserrich, ha parlat sobre “l’oportunitat i el consens. Des de Fira hem viscut moments convulsos, per això sempre creiem en el quilòmetre 0”. Per la seva part, el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Joan Domènech, ha assegurat que es tracta d’una eina “necessària i imprescindible”, entenent “oportunitat com a sinònim de futur, perquè no es tracta només de demanar diners”. Del procés participatiu també s’hi ha expressat el delegat a l’Anoia de la Cambra de Comerç de Barcelona, Xavier Badia, que ha assegurat que “soc partidari de treballar amb unitat, perquè així s’arriba més lluny”.

Els representants sindicals a l’Anoia, Josep Maria Romero (CCOO) i Mario Olmedo (UGT) també han posat èmfasi en el consens: Romero ha assegurat que “val la pena que ens ho creiem i per això estarem al costat de tots els espais i totes les iniciatives que creïn ocupació perquè cal garantir protecció social per a tota la ciutadania”. Olmedo, per la seva part, ha recordat les primeres crisis dels tèxtil i l’eslògan que es va crear aleshores: “volem viure i treballar a l’Anoia”. Per això, ha insistit en què “som la comarca de més atur de tota Catalunya, històricament, i per això és urgent que es creïn llocs de treball dignes, estables i de qualitat. Una eina fonamental, no la única, és disposar d’un pla urbanístic de tota la comarca”.

tornar_radioIgualada