RÀDIO Destacats
BLOG
ÀUDIO – Es presenta la nova figura del Drac Antic d’Igualada
La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) ha completat enguany l’ambiciós projecte de recuperar la figura del Drac Antic d’Igualada, una peça clau del seguici processional. Aquest projecte s’emmarca dins l’objectiu principal de la federació: recuperar el seguici històric de la Festa Major d’Igualada; una tasca que des del 2011 ha permès recuperar amb èxit nombrosos balls i figures.
El projecte de recuperació del Drac Antic va començar a gestar-se l’any 2020 amb la recerca de documentació, però no ha sigut fins enguany que s’ha posat en marxa. Les primeres referències sobre el drac les trobem en documents del segle XV, en articles i notícies que en detallen materials i tipologia i que constaten que la figura igualadina era de les més antigues del principat.
La proposta és construir el drac seguint l’estil dels s.XVII-XVIII, segurament l’època de més esplendor de la figura, i no a partir de la figura medieval del 1402-1404. S’han agafat de referència i inspriació dracs ja existents de contextos similars i, com a model pel cap, una escultura històrica: el Sant Miquel del Museu Marès.
La figura s’ha fet a la manera tradicional, amb el cap i les potes de fusta de bedoll, estucades i policromades. El cos estarà format per un esquelet de costelles de fusta de pi, amb cèrcols de pollancre, entapissat amb llenç i recobert amb escates de cuir acolorit i pintat, tal i com detalla la documentació dels s.XVI i XVII. Les ales també seran de fusta.
La figura medeix 2,70 metres de llarg, 2,40 metres d’alçada en el punt més alt (des de la base de les potes fins a la punta de les ales) i d’1,30 metres d’amplada (d’ala a ala). Els punts per a pirotècnia van encarats cap endavant, per posar en valor la seva funció: obrir pas a la processó. La idea és que esdevingui la icona de l’inici del seguici processional.
ÀUDIO PRESENTACIÓ