icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Finalitza el procés participatiu per definir l’ampliació del Parc Central d’#Igualada

El departament d’Infància i Joventut de l’Ajuntament d’Igualada ha finalitzat el procés participatiu per definir el futur espai de joc i lleure del Parc Central. En aquest procés, elaborat de la mà de la consultora QuÒrum, hi ha participat més de 600 persones de diferents edats, entre abril i el novembre de 2018. L’objectiu era recollir el màxim nombre d’opinions i propostes per definir com ha de ser la futura ampliació d’aquest parc, en el gran terreny de 29.000 m2 de superfície que delimiten el carrers d’Itàlia i Guimaraes i l’Avinguda de Catalunya, que l’Ajuntament vol dedicar específicament al lleure i el joc a l’aire lliure.

Al llarg d’aproximadament sis mesos s’han dut a terme diferents accions per a incentivar la participació i aplegar diferents parers i suggeriments. Hi han pres part nou centres escolars de la ciutat, el Consell dels Infants i els Corresponsals de l’equipament juvenil La Kaserna als instituts. En total han estat 631 persones: 439 alumnes entre 8 i 16 anys i també, en la jornada oberta Dibuixa el teu parc, van fer les seves aportacions 123 infants de 2 a 12 anys i 69 familiars.

Els eixos al voltant dels quals s’ha treballat han estat “Què ens agrada fer i a què ens agrada jugar?”, “Què tenim a Igualada? De quins espais disposem i què hi fem?, i “Què ens agradaria tenir? Què ens agradaria incorporar al nou Parc?”. Han estat abordats en tallers i debats dels membres del Consell dels Infants i dels Corresponsals de La Kaserna, que han acabat fent propostes de consens; i també en jornades obertes al conjunt de la ciutadania com Dibuixa el teu parc, que es va celebrar durant l’últim European Balloon Festival. Pel que fa a les escoles, algunes han assolit propostes de consens entre els seus alumnes i unes altres han traslladat les propostes individuals.

Les principals conclusions d’aquest estudi fan palès que els infants i joves d’Igualada volen gaudir d’una zona d’aigua on poder jugar, amb brolladors i altres elements, però també amb un estany on hi puguin viure animals; una altra zona amb jocs de gran format que inclogui grans estructures i elements com ponts, tirolines, túnels o tobogans; una zona de joc tancada i delimitada amb jocs específics per als més petits; zones de descans amb vegetació i ombra, hamaques, àrees de pícnic i un establiment de restauració integrat en l’entorn; un espai amb entarimat de fusta on es puguin fer activitats culturals o d’esport dirigit; zones esportives que permetin la pràctica, per exemple, de jocs de pilota, escalada o esports de rodes com l’skate; i també una zona diferenciada on s’hi pugui accedir amb gossos i animals de companyia.

De les propostes recollides, destaca també la necessitat que el parc disposi de servei de Wi-fi gratuït; la possibilitat que el parc compti amb monitors i dinamitzadors que en tinguin cura, cedeixin material o facilitin informació; la idea que tot el parc estigui adaptat i sigui accessible per a tothom i que sigui també prou acollidor i atractiu per rebre persones de totes les franges d’edat, des dels més petits fins les persones grans.

En base a totes les opinions recollides i les conclusions, l’equip d’arquitectes ja treballa en un seguit de propostes tècniques.

Tal i com han avançat, la nova proposta vol donar continuïtat a les línies mestres que es van seguir en el desenvolupament de la primera fase del parc i, per tant, no només integrar l’Anella Verda i consolidar les zones naturalitzades per atraure’n la biodiversitat i afavorir el desenvolupament d’activitats saludables, sinó també afavorir la millora del benestar físic i emocional d’aquells que en faran ús. Dins d’aquest marc es planteja donar cabuda a nombrosos equipaments per al lleure i el joc de totes les edats i, en aquest sentit, ja s’ha començat a treballar en elements i espais com Els jocs d’aigua, Els aiguamolls, Els jocs del talús, Els jocs esportius i l’Skate Park, L’Hivernacle o Els jocs del paisatge.

Les diferents alternatives que ara s’han començat a dissenyar seran també valorades pels infants i joves i, a partir d’aquí, s’elaborarà el projecte definitiu. La voluntat del govern municipal és poder començar a crear els nous espais del parc a partir de l’any 2020.

tornar_radioIgualada