icon_radio

RÀDIO

BLOG

Francesc Torralba reflexiona sobre ‘Quanta transparència podem digerir?’ en el seu nou llibre

ELS LECTORS QUE SI ESTIMEN ELS LLIBRES -346-

‘QUANTA TRANSPARÈNCIA PODEM DIGERIR?’ de Francesc Torralba

Els mitjans de comunicació de masses, les xarxes socials… vivim una societat sobreinformada en ares de la transparència i el coneixament. El filòsof i teòleg Francesc Torralba es pregunta “Quanta transparència podem digerir?”. La mirada honesta sobre un mateix, els altres i el món que ens envolta, en el nou llibre publicat  per Pagès editors en català i Editorial Milenio en castellà.

Volem saber i aquest desig de saber és l’expressió d’una de les inquietuds més profundes de l’ésser humà. La transparència ens permet, literalment, transcendir, anar més enllà del vidre, creuar un límit, passar una frontera, mentre que l’opacitat no obre camp de visió, no permet entreveure mínimament res del que hi ha més enllà. Anhelem la transparència, però no som conscients dels problemes que es poden derivar de la cultura global de la transparència. ¿Realment ho volem saber tot? ¿Vertaderament estem capacitats per digerir-ho tot? ¿Podrem suportar les piles d’escombraries que s’acumulen a les golfes de les institucions? ¿Els secrets de família guardats des de la infància? ¿Les trampes i hipocresies dels qui suposadament ens estimen? ¿Tindrem fetge per poder-les pair? ¿Estarem disposats veure com s’ensorren grans mites de l’honestedat? ¿Quanta transparència pot arribar a digerir l’estómac social? ¿Quanta dosi de realisme podem empassar-nos per viure i quanta dosi d’idealisme ens cal per construir horitzons?.

“La crisi de confiança que pateixen les societats occidentals està íntimament enllaçada a l’emergència del valor de la transparència –explica Francesc Torralba–. L’opacitat ha amagat infinites formes de corrupció que, quan han sortit a la llum pública per alguna escletxa, han generat indignació col·lectiva, pèrdua de credibilitat i, finalment, ràbia i fàstic. Aquest camp de conreu ha fet créixer exponencialment el valor de la transparència, perquè, generalment, anhelem el que no posseïm”.

L’AUTOR

Francesc Torralba i Roselló (Barcelona, 1967) és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona (1992) i doctor en teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya (1997). És professor de la Universitat Ramon Llull i al llarg de la seva trajectòria ha rebut diferents premis i reconeixements, entre ells el Premi Extraordinari de Llicenciatura i el de Doctorat, així com diversos premis d’assaig. Ha publicat una quarantena de llibres. Entre els més celebrats hi ha Rostres del silenci (1996), Cent valors per viure (2001), les obres de “La Biblioteca Francesc Torralba” i, sobretot, L’art de saber escoltar, traduït a l’alemany, el francès, l’italià, el portuguès i el castellà, i del qual s’han venut més de 20.000 exemplars.

Font/enllaç: Pagès Editors / Elisabet Parra Comunicació

Article/post 1253 – Vols llegir? – volsllegir.cat

tornar_radioIgualada