icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

#Igualada commemora els 90 anys de la proclamació de la 2a República amb diversos actes

Igualada inicia aquest mes d’abril la commemoració dels  90 anys de la proclamació de la 2a República amb diferents actes. L’any 1931, el nou projecte republicà va posar en marxa la descentralització de l’Estat amb la creació del nou Estatut per Catalunya, va reconèixer la igualtat de la dona, els seus drets polítics i especialment el dret a vot. Va engegar la reforma agrària, va implantar la laïcitat de l’Estat i l’educació pública mixta i gratuïta. Era una generació de polítics que volia canviar el món i millorar les condicions de la societat, a través de la cultura i la protecció social, per posar fi a una monarquia corrupta.

L’alegria i l’eufòria inicials van donar pas a una realitat econòmica més dura. En un clima de depressió econòmica mundial, el compromís de millorar les condicions de vida dels més pobres es feia difícil de complir. Una situació a la qual es va afegir el clima hostil de l’extrema dreta i els monàrquics, que van tramar des de l’inici el final de la República.

El primera acte es durà a terme el mateix dimecres 14 d’abril a les 19 h a la Biblioteca Central d’Igualada, amb la presentació del llibre Igualada. República, Guerra Civil i Postguerra, de Josep Rabell. L’acte comptarà amb la presència de l’autor i de  Jaume Alcazar, coordinador de l’editorial Efadós. Seguidament es durà a terme la conferència:  La proclamació de la República a Igualada (1931), a càrrec d’Antoni Dalmau i Ribalta, amb la presentació de l’Alcalde, Marc Castells i Berzosa. L’aforament de la sala d’actes és de cinquanta persones i caldrà inscripció prèvia a b.igualada.c@diba.cat o per telf. 938049077. La sessió serà enregistrada i posteriorment es podrà veure al canal YouTube de Cultura.

L’endemà, i del  15 d’abril al 2 de maig a la Sala Municipal d’Exposicions, es farà l’obertura de l’exposició “90 anys de la proclamació de la República a Igualada”, una mostra fotogràfica i documental dels moments més representatius de la proclamació de la 2a República  a Igualada, després de les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931,  fins a l’esclat de la Guerra Civil a Igualada i la fi de la República. Les fotografies són del fons de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, de l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’INSPAI de Girona i fotografies de col·leccions particulars cedides per Jordi Fernández i Isidre Quintana entre d’altres. La Sala Municipal complementarà les imatges amb documents inèdits de l’època del fons de la Biblioteca Central d’Igualada i col·leccions particulars.

Posteriorment, i del  10 de juny al 23 de juliol, a la sala de la Teneria de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia es podrà veure de nou l’exposició, però aquesta vegada es complementarà amb una mostra de la documentació, impresos, i material de l’època, conservats a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.  La Sala de la Teneria es troba a la plaça del Rei, 15 (de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 20 h)

Com a activitats complementaries i amb el suport del Cineclub Ateneu, Ateneu Cinema i Ateneu Igualadí, s’ha preparat el cicle “Cinema,  República I Memòria” que comptarà amb dues projeccions a l’Ateneu Cinema. La primera el dia 20 d’abril  a les 20 h a l’Ateneu Cinema,  amb la projecció de la pel·lícula Clara Campoamor, la dona oblidada, centrada en l’any 1931, quan a Espanya es proclama la Segona República. En aquest context, les dones són elegibles però no poden votar. Clara Campoamor i Victoria Kent són les primeres dones diputades que trepitgen les Corts i es plantegen molt fermament lluitar pels drets de la dona. Clara Campoamor sap que això passa per una primera i gran conquesta: el vot femení. A partir d’aquest moment, la seva lluita no és gens fàcil.

La segona projecció serà el 27 d’abril  a les 20 h amb la pel·lícula Federica Montseny. La dona que parla, que relata fins a quin punt val la pena trair els propis ideals pel que sembla un bé major? Federica Montseny, líder anarquista i paradoxalment ministra de la Segona República, es fa aquesta pregunta durant el seu judici d’extradició́ a França. Si perd, retornarà̀ a l’Espanya franquista on serà̀ executada. Federica ha de decidir entre anar en contra de les seves conviccions o conservar la vida. Les dues pel·lícules estan dirigides per Laura Mañá i tenen una durada d’una hora i trenta-vuit minuts. Les entrades es poden obtenir a través del web www.ateneucinema.cat a un preu de 4,50€ i amb  descomptes 3€.

La commemoració està organitzada per l’Ajuntament d’Igualada per mitjà del  Departament de Promoció Cultural i el suport de la Biblioteca Central d’Igualada, l’Arxiu  Comarcal de l’Anoia, el Cineclub Ateneu, Ateneu Cinema i Ateneu Igualadí.

tornar_radioIgualada