icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Igualada obre a la ciutadania l’Anella Fluvial, el primer circuit de la seva futura gran Anella Verda

L’Ajuntament d’Igualada ha presentat la nova l’Anella Fluvial, el primer dels tres recorreguts pensats per a fer a peu, corrent o amb bicicleta i gaudir de l’entorn fent activitat a l’aire lliure de manera segura. Aquesta Anella Fluvial, que circula pel costat del riu Anoia, forma part de la gran Anella Verda d’Igualada, que comptarà amb dues subanelles més, l’Anella Central i l’Anella de les Guixeres, que tindran llargades i dificultats diferents però que, en tots els casos, estaran especialment dissenyades, senyalitzades, assegurades i adaptades per al lleure i la pràctica de l’activitat física.

L’Anella Fluvial, que es localitza a la zona sud del municipi, té un recorregut de 6,3 quilòmetres i un traçat circular passant pel Parc Fluvial, el Rec i el Passeig Verdaguer. Té una dificultat baixa i es pot recórrer a peu en una hora i mitja i amb bicicleta en uns 35 minuts, aproximadament. És la zona més planera i associada directament amb el riu Anoia i la connexió de les rieres de l’Espelt i d’Òdena. Connecta, a més, amb el camí de Sant Jaume i es tracta d’una zona amb predomini del caràcter agrari.

Aquest recorregut és el que tenia més trams existents i el que requeria una intervenció menor. Amb un pressupost de 100.000 euros, s’han habilitat àrees de descans a la zona dels horts urbans del Rec i a la piscina del Requesens, s’han instal·lat tanques de protecció, s’ha ampliat el camí en alguns punts i se n’ha millorat el ferm, s’han rebaixat alguns pendents de talussos, s’han fet tasques de neteja, desbrossant i retirada de deixalles, s’han instal·lat elements de mobiliari urbà com ara bancs, taules de pícnic, papereres i aparcaments de bicicletes i s’han col·locat elements de senyalització, en concret tres panells informatius, dos d’àrees de descans, dotze pilones indicatives de trajecte i setze pals direccionals. En el vessant Est del recorregut, s’ha tancat l’anella adequant un nou camí que enllaça des del Tanatori al Passeig Verdaguer, seguint el torrent d’Òdena en sentit ascendent.

El tinent d’alcalde d’Entorn, Josep Miserachs, ha explicat aquest dimecres que “l’Anella Verda Fluvial és el primer pas d’un gran projecte que es farà realitat en els propers anys, l’Anella Verda d’Igualada, que oferirà als ciutadans 20,5 kilòmetres de perímetre i fins a 28 de recorregut total, passant per zones verdes, zones fluvials, parcs d’Igualada i entorns urbans”. El que és pretén amb això, afegeix, és “fer d’Igualada una ciutat agradable que faciliti als seus ciutadans un estil de vida saludable amb recorreguts per a la pràctica de l’activitat física a l’aire lliure o l’esport en família”. Aquest projecte s’emmarca en un altre de més gran, el de Ciutat Amable, a través del qual es vol aconseguir una ciutat amb menys soroll, amb més espais verds, més zones de vianants i menys cotxes, en definitiva una ciutat més natural, agradable i integrada amb el seu entorn i les persones que hi habiten.

L’Anella Central, que es preveu posar en funcionament a finals del 2015 o inicis del 2016, tindrà 8,8 quilòmetres i proposarà un recorregut que unirà el passeig Verdaguer i l’Avinguda de Catalunya. La seva dificultat serà mitjana i es preveu que pugui ser recorreguda a peu en 2:15 hores o amb bicicleta en una hora, amb una dificultat mitjana. Aquesta Anella Central es preveu que passi per la zona més urbana del municipi, connectant fins l’antiga carretera N-II, l’actual avinguda de Catalunya. El recorregut s’incrementa en quilòmetres i també en dificultat, ja que el desnivell a superar augmenta quan connecta amb el camí de Sant Jaume i amb alguns dels parcs urbans, com el de Valldaura o el de l’Estació Vella.

Finalment, l’Anella de Les Guixeres, que ha d’estar operativa a finals del 2016, serà la més llarga i la que presentarà una major dificultat: 13,1 quilòmetres, passant per l’Avinguda de Catalunya i pujant fins la zona de Les Comes i les Guixeres. Aquesta anella transcorre pel Nord del municipi, connecta amb diferents recorreguts de BTT de la conca d’Òdena i amb un element molt singular del municipi d’Igualada: el Cementiri Nou. El recorregut es localitza a la zona més muntanyosa d’Igualada i per tant és la que presenta desnivells més importants al llarg del seu recorregut i més dificultat tècnica.

En les dues anelles pendents caldrà dur a terme accions com ara la implantació de passos de vianants, regulació semafòrica en punts on ara no n’hi ha, l’adaptació de camins, sobretot als extrems Est i Oest de cada recorregut, la millora de voreres, la revisió de l’enllumenat o la implantació d’elements de senyalització que identifiquin cada itinerari. De moment ja s’han avançat algunes tasques en punts d’aquestes subanelles, com per exemple a l’Avinguda de Catalunya, on ja es garanteix el pas continu de vianants des de l’Escola Dolors Martí fins l’Hospital d’Igualada o l’obertura, el passat més d’octubre, d’un nou vial al lateral del primer tram de la carretera de Les Maioles, que forma part del recorregut de l’anella superior i que permet accedir a peu de manera segura a la zona de les Guixeres.

tornar_radioIgualada