icon_radio

RÀDIO Igualada Capital(repetició)

BLOG

Igualada se suma a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura del 22 al 29 de setembre

Del 22 al 29 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que, sota el lema Fem el carrer més nostre, proposa una cerca de noves formes de mobilitat, allunyant-se del domini del cotxe particular cap a un transport més sostenible, segur i saludable. Canviant la manera de desplaçar-se es poden augmentar els nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire de les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Escollir el transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure’s en bicicleta per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot ser una bona forma de protegir i millorar la salut.

Els objectius principals de la setmana passen per estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum

racional dels recursos energètics; sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats; impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctric; potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat; reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat, per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular i, per l’altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

L’Ajuntament d’Igualada s’hi ha adherit un any més. D’una banda, el divendres, 26 de setembre, els busos urbans seran gratuïts. El transport públic és l’alternativa per als desplaçaments dins de la ciutat. Per viatger i respecte d’un cotxe particular, un autobús emet a l’atmosfera un 40% menys d’òxids de nitrogen, un 80% menys d’hidrocarburs, un 95% menys de CO i un 70% menys de CO2. Una altra dada interessant és que el transport públic necessita, per viatger, cinquanta vegades menys d’espai i l’autobús consumeix quinze vegades menys d’energia que el cotxe particular.

A més, el dies 26, 27 i 28 de setembre estarà prohibit circular amb vehicles de motor als carrers del centre, en una iniciativa que vol fomentar la mobilitat a peu. Els carrers afectats seran: Rambla de Sant Isidre, carrer Nou, plaça del Pilar, carrer de l’Argent, carrer de Sant Sebastià, travessia de Sant Sebastià, plaça de l’Ajuntament, carrer del Born, carrer de Santa Maria, plaça del Bruc, plaça del Pilar, plaça de Pius XII, carrer de Custiol, carrer de Sant Cristòfol, carrer del Roser, carrer de Sant Bartomeu, carrer de Sant Jaume, plaça de Sant Miquel i carrer de Sant Roc.

tornar_radioIgualada