icon_radio

RÀDIO Igualada Capital(repetició)

BLOG

Josep Maria Flotats torna diumenge a Igualada amb Ser-ho o no

Dos veïns es troben sovint al replà de l’escala. Què pot arribar a passar quan l’un descobreix per Internet que l’altre és jueu? El proper diumenge, 5 de juny, a les 19h, el Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada rep l’obra Ser-ho o no (per acabar amb la qüestió jueva), una comèdia signada per un dels autors tràgics francesos més còmics de la seva generació, Jean-Claude Grumberg. Josep Maria Flotats la dirigeix i la coprotagonitza amb Arnau Puig.

Jean-Claude Grumberg és un prestigiós autor francès, que ha treballat per al teatre i el cinema, guardonat amb sis premis Molière i un Cèsar, que fins ara no s’havia representat a Catalunya. És fill i nét de desapareguts als camps d’extermini nazis. Segons Flotats “per mitjà d’un diàleg incisiu entre els dos personatges i, a través d’un humor irresistible i intel·ligentíssim, ens porta a interrogar-nos sobre els temes més importants de la condició humana, com el compromís ètic, social i moral amb un mateix, amb propis i estranys, amb la llengua, la cultura, la història”.

Per a Salvador Oliva, que ha traduït l’obra, “aquesta comèdia de Grumberg, redactada en plena maduresa, està enfocada en un tema recurrent a la seva obra com és la qüestió jueva però, com a tema general, podríem dir que tracta, d’una banda, de la necessitat que tenim els humans de formar part d’un grup, de voler pertànyer a alguna comunitat, una fe religiosa, una pàtria, una organització o una ideologia i, de l’altra, de la manera de salvar-se dels perills del grup on l’atzar ens ha fet néixer o del que hem triat de pertànyer”. Oliva afegeix que “és una obra en la qual Grumberg sembla advertir indirectament del que representa el fet d’abraçar una fe o una identitat qualsevol d’una manera cega, sense la intervenció de la raó, de l’objectivació i jo diria que també de l’escepticisme, almenys d’aquell escepticisme nascut de la consciència de fins a quins límits pot arribar la follia humana”. Porta l’espectador “cap a aquest tipus de reflexió amb una ironia intel·ligent que aprofita les consecucions del teatre de l’absurd i el transcendeix a base d’atorgar un ple sentit a cada frase i cada escena”. És, doncs, “bàsicament per la forma que Ser-ho o no és una obra innovadora que, a més a més, diverteix i ensenya, que és el que l’art, des de temps immemorials, ens ofereix quan arriba a les qualitats més altes”.

Mauro Armiño, traductor de l’obra al castellà, referint-se a la por a l’Altre assegura que Grumberg “desfà, amb humor, ironia i fins i tot sarcasme, aquests tòpics que van començar com a justificació religiosa i van acabar per infiltrar-se durant segles a la  consciència, sobretot l’europea, fins a constituir una mena d’ADN en contra dels jueus, recels i suspicàcies soterrades a les ments es converteixen, en un moment determinat i per causes alienes ben explotades, en odi; i només hi ha una possibilitat d’eliminar-lo, la discussió oberta, un debat que tregui a la llum i desmunti aquesta rancúnia històrica que, sense sentit ni raó, té més a veure amb les nostres pròpies i obscures pors que amb l’existència de l’Altre”.

Els protagonistes són Arnau Puig, que ha treballat al Teatre Nacional i al Teatre Lliure i en altres projectes escènics, al cinema i a la televisió. Josep Maria Flotats és un conegut actor i director format a França i impulsor del Teatre Nacional de Catalunya, recordat per muntatges com Una jornada particular, Cyrano de Bergerac, Per un sí o per un no, Lorenzacció i Art.

Les entrades es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a dissabte, de 19 a 21h, i el dissabte i diumenge, d’11 a 14h, i també des d’una hora abans de la funció a la taquilla del Passatge Vives. Les entrades tenen un preu de 20, 18 i 15 euros, amb descomptes per a diversos col·lectius. També es poden comprar al web www.ticketea.com.

tornar_radioIgualada