icon_radio

RÀDIO

BLOG

La cuina del 1714

Cuina oberta / Literatura – Què es cuinava als fogons de les cases i els palau catalans el 1714? Potser us sorprendrà saber que hi podíem trobar ara fa tres cent anys,  les elaboracions bàsiques de la cuina catalana actual: de l’allioli al sofregit, de la picada a la samfaina, i de l’escudella als macarrons. La cuina del barroc encarna un moment apassionant de la història. D’una banda, manté encara una clara continuïtat amb la cuina medieval, amb abundància d’agredolços, ús generós de les espècies, i de l’altra, crea les bases de la nostra cuina moderna, sobretot per la introducció de productes d’Amèrica, com patates, tomàquets, pebrots i bitxos, gall d’indi, ànec mut i xocolata, entre d’altres, i que suposen una autèntica revolució alimentària.

Jaume Fàbrega recull en aquest llibre publicat per Viena Edicions, el saber gastronòmic de l’època, amb una molt interessant introducció històrica i una recopilació de receptes delicioses i a l’abast de tothom.

El ‘Cuina oberta’ de Ràdio Igualada, us recomana la lectura d’aquest llibre i posar en pràctica l’elaboració de les receptes que inclou aquest llibre que serveix d’homenatge a la cuina del 1714, coincidint la seva publicació amb la commemoració del tricentenari del fets de 1714, i que formen part viva de la història de Catalunya.

Us oferim en aquest article una de les receptes incloses en aquest ‘La cuina del 1714’

PATATES ESTUFADES (PATATES AMB SOBRASSADA)
Ingredients:
750 gr. de patates
100 gr. de cansalada o saïm
3 cabeces d’alls
150 gr. de tomàquets
100 gr. de sobrassada
100 ml. de vi blanc o 50 ml. de vi negre

Elaboració:
Peleu i talleu a trossos les patates, daureu-les amb oli una mica, sense que acabin de coure. Fregiu també la cansalada o saïm i les cabeces d’all una mica repelades. Poseu-ho tot junt en una cassola amb les fulles de llorer i el tomàquet tallat a trossos, afegiu-hi el vi blanc o el vinagre, de les dues maneres queden molt bones. Cobriu-ho d’aigua i deixeu-ho coure tot junt uns 5 minuts. Després aixafeu una mica la sobrassada, poseu-la per damunt les patates, deixeu-ho coure cinc minuts més o fins que la sobrassada comenci a desfer-se.

(Receptari de cuina del segle XVIII de Jaume Martí i Oliver)

tornar_radioIgualada