icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

La Diputació de Barcelona activa el programa d’ajuts per la recuperació dels municipis de l’Anoia afectats per l’incendi forestal

Els municipis de l’Anoia afectats per l’incendi forestal de Santa Coloma de Queralt, Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous, es podran acollir al Programa d’ajuts per a emergències municipals de la Diputació de Barcelona, per a poder recuperar les zones malmeses i tornar a prestar els serveis a la ciutadania amb normalitat.

El programa, en vigor des del gener del 2020, dona suport als ajuntaments en situacions extraordinàries, no previstes als seus pressupostos, amb l’objectiu que puguin fer front a actuacions i despeses d’emergència. En una primera fase, aquest suport se centrarà en la retirada de la fusta cremada i la reparació dels danys estructurals.

La presidenta de la Diputació, Núria Marín, i el diputat d’Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, s’han reunit aquest dimarts amb els alcaldes de Bellprat, Carles Pol; de Sant Martí de Tous, David Alquézar; i de Santa Maria de Miralles, Pere Argelich. A la trobada, celebrada a Bellprat, també hi ha assistit el president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete i el gerent de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals, Jordi Terrades.

En la visita a la zona afectada per l’incendi forestal, la presidenta ha expressat la voluntat d’escoltar els alcaldes dels municipis els danys causats pel foc i poder canalitzar els ajuts que la Diputació de Barcelona posa a disposició dels municipis per situacions d’emergència. Núria Marín ha dit que «els alcaldes saben que tenen aquests recursos per fer front a les despeses que ha provocat l’emergència». Després de la trobada, la presidenta de la Diputació també ha explicat que «hem treballat en la forma que hem d’abordar el futur i dissenyarem un pla d’intervenció en aquest territori, per recuperar-lo». En aquest sentit, Marín ha afegit que «els tècnics de la Diputació de Barcelona començaran a treballar de forma immediata amb els ajuntaments». «Ara més que mai», ha assegurat, «necessitem treballar plegats: el món local, els propietaris forestals i la resta de les administracions».

Suport extraordinari a situacions extraordinàries

La Diputació de Barcelona va aprovar el Programa d’ajuts per a emergències municipals el gener del 2020, arran de les destrosses que va provocar al territori el temporal Glòria. L’objectiu del pla és donar suport als ajuntaments en la reparació urgents de danys en edificis, infraestructures, àrees naturals i, també, per garantir la seguretat immediata de les persones i la normal prestació dels serveis.

Al març del 2020, i a causa de la pandèmia, la corporació va ampliar el programa per a que els ajuntaments poguessin finançar les despeses relatives a la situació d’emergència social i sanitària provocada per la COVID 19.

25 anys de prevenció i vigilància

La Diputació de Barcelona organitza, des de fa 25 anys, el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals. Ho fa en col·laboració amb 273 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF) i 9 federacions d’ADF del territori. Aquest 2021, l’abast territorial del dispositiu, que estarà en servei fins a l’1 de setembre, és de 498.709 hectàrees forestals vulnerables dels 273 municipis, que es divideixen en tres sectors de prevenció. El dispositiu disposa de 93 unitats d’informació i vigilància, 18 punts de vigilància fixa i un punt de vigilància mòbil.

La campanya PVI 2021 es desenvolupa entre les 12:30 i les 19:30 hores, que és l’horari de màxim risc d’incendi forestal, i de forma ininterrompuda durant tots els dies de la setmana. En total s’han contractat 262 persones per aquesta campanya d’estiu.

tornar_radioIgualada