icon_radio

RÀDIO Patge Faruk

BLOG

La Festa dels Reis d’Igualada presenta candidatura per ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

La comissió de Reis de la ciutat d’Igualada ha decidit que ha arribat el moment de presentar la candidatura per rebre aquest reconeixement de caràcter mundial a una festa que data del 1.899. La de la capital de l’Anoia és la segona més antiga de l’estat espanyol, ha rebut el suport de l’Ajuntament d’Igualada i de la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya. De Fet, el proper 4 de desembre, en un acte públic a la ciutat, l’Ajuntament d’Igualada, la Comissió de la Festa de Reis, i la mateixa Generalitat escenificaran la voluntat de presentar la candidatura al Ministero de Cultura de Madrid. Des de la Comissió de Reis s’anuncia que els passos s’han de fer de mica en mica, i si la candidatura rep el suport del Ministerio de Cultura, el següent pas serà traslladar aquesta voluntat al Ministerio de Asuntos Esteriores perquè aquest proposi la Festa de Reis com a element candidat a rebre el reconeixement internacional de la UNESCO. La Comissió de Reis creu que la Generalitat podria enviar la petició l’any 2015, i en un any i mig o dos anys es podrà saber si finalment la candidatura opta a ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Aquest camí ja va començar l’any 2011 quan la Comissió de Ries va mostrar la voluntat d’optar  a aquest reconeixement de la UNESCO. El passat 5 de gener de 2012, un assessor de la UNESCO va ser a Igualada per presenciar la festa i traslladar el seu testimoni a l’entitat internacional.

La Història de la Festa de Reis d’Igualada

Segons es desprèn de la informació publicada a “La Semana de Igualada” la data de començament de la festa dels Reis a Igualada, podria ser el de 31 de desembre de l’any 1899, encara que també s’esmenta l’any 1895. La iniciativa sorgí dels vicaris de Santa Maria, Joan Camprodon, Jaume Bosch i Dr. Lluís de Sobregrau, els quals foren secundats amb entusiasme pels socis del Centre Catòlic que varen ser els encarregats d’organitzar la festa, amb una finalitat purament benèfica. De l’any 1899 i fins al 1936 va ser el Centre Catòlic, fent front als diferents estats polítics i de pensament, qui es va encarregar d’organitzar la festa.

Els primers anys des del 1941 està organitzada pel “Centro Nacional y Acción Católica” i anys més tard és la Comissió Organitzadora de la Cavalcada dels Reis qui en té cura.

L’any 1999 la Comissió de la Cavalcada dels Reis d’Igualada es reforça com a estructura interna i d’organització creant la “Fundació Privada Reis d’Igualada”, adaptant la festa als temps actuals però mantenint sempre el mateix sentit.

ÀUDIO: Eduard Creus, Comissió de Reis

audiomini

tornar_radioIgualada