icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

La Generalitat tanca la commemoració de l’any Nativitat Yarza, la primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre va presidir l’acte de cloenda de la commemoració de l’any Nativitat Yarza.

L’acte ha posa el punt i final a tot un any de reconeixements per part del Govern de la Generalitat amb motiu dels 150 anys del naixement de Yarza, la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya.

L’Institut Català de les Dones, adscrit al Departament d’Igualtat i Feminismes, ha impulsat durant el 2022 diversos actes arreu del país per posar en valor la tasca de Yarza, que va fer importants aportacions a la lluita pels drets de les dones, la laïcitat i les lluites socials.  L’acte que es va celebrar, aquest passat cap de setmana, al Palau de la Generalitat volia ser un reconeixement a la tasca política de Yarza, pionera de la política municipal i referent per a les dones que són a la política institucional..

Nativitat Yarza Planas (Valladolid, 1872 -Tolosa, 1960), va ser mestra, alcaldessa, republicana, antifeixista, laïcista i miliciana. Va esdevenir alcaldessa de Bellprat el 14 de gener del 1934, encapçalant la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya. Fou alcaldessa fins que va ser substituïda per disposició militar després dels fets d’octubre. Després de l’alçament militar del 18 de juliol de 1936, i ja com a militant del PSUC, es va allistar de miliciana i va realitzar tasques de suport al front d’Aragó fins que, amb la desmobilització de les dones del front republicà, va tornar a la rereguarda, on va fer de mestra. Amb la fi de la Guerra Civil, el 1939, va marxar a l’exili, passant per diversos camps i instal·lant-se definitivament a Tolosa de Llenguadoc, on va morir en l’oblit als 87 anys.

 

tornar_radioIgualada