icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

La setmana vinent arriba una nova edició del Festival de Llegendes de Catalunya que es farà, a Sant Martí de Tous, de l’1 al 4 de juliol

El Festival de Llegendes de Catalunya celebrarà la seva dotzena edició de l’1 al 4 de juliol a Sant Martí de Tous (Anoia) amb una trentena d’espectacles de teatre, música,dansa, titelles i narració. Una programació amb múltiples propostes, per a petits i grans, i una aposta important pels projectes de nova creació.

Després d’una onzena edició marcada per l’esclat de la pandèmia i adaptada a ella amb un format molt reduït, enguany el DeLlegendes torna amb l’objectiu de recuperar plenament la seva essència. Tot garantint el compliment de les mesures sanitàries necessàries, el Festival té la voluntat que la cultura torni a la normalitat i vetllarà perquè els carrers de Sant Martí de Tous s’omplin de vida de nou amb una programació que permeti gaudir de les nombroses creacions que beuen de les llegendes populars i les històries d’arrel.

La companyia local Teatre Nu, que assumeix per segon any consecutiu la dirección del Festival, i l’Ajuntament de Sant Martí de Tous refermen un any més el seu compromís i responsabilitat per impulsar la cultura i consolidar el Festival de Llegendes de Catalunya com un esdeveniment únic i referent als Països Catalans. La direcció enfoca el festival no tan sols com una manera de recordar el passat a través de les llegendes, sinó com una via per parlar també del present i el futur.

Una edició més, el DeLlegendes serà possible gràcies a la col·laboració de més de 135 voluntaris i voluntàries, que durant els quatre dies que duri el festival s’hi implicaran de ple repartits en diferents tasques d’organització, logística i/o participant del teatre comunitari a la popular Apagada de Misteri.

Retorn a la normalitat

La 12a edició seguirà tenint en compte el context de la pandèmia i l’organització vetllarà per mantenir les distàncies de seguretat, l’ús de la mascareta i la higiene de mans (es dispensarà gel hidroalcohòlic), així com el control dels aforaments.

Els espectacles tenen un preu fixat de 2 euros (amb algunes excepcions, en què són gratuïts) i les entrades es poden comprar de manera anticipada i fins a una hora abans de la representació al web del festival www.llegendes.cat.

Els preus dels espectacles són possibles a la important aportació privada que els patrocina. A diferència de l’edició anterior, aquest any es tornen a programar espectacles demanera simultània, en nou espais del poble: la plaça de l’Ajuntament, el Castell, La Casa del Teatre Nu, la plaça Manel Girona, el carrer Major, el Casal, la plaça Bató i elSafareig. Algunes representacions es faran en diferents passis per tal de garantir els aforaments permesos. La coordinació dels voluntaris permetrà regular també els fluxos de persones entre espais d’actuació.

El Festival tornarà a distribuir programes de mà als visitants i es disposarà d’un Punt d’Informació per atendre consultes. La llibreria estarà oberta al públic i el Mercat artesanal de la Bossa de Bou es reprendrà en aquesta 12a edició amb controls d’aforament.

Nova creació i residències, l’aposta d’enguany

Un dels objectius principals del Festival de Llegendes de Catalunya és consolidar-se com a porta d’entrada i oportunitat de creixement per a les companyies emergents

i els espectacles de nova creació. D’aquesta manera, de la trentena d’espectacles programats per al De Llegendes, sis són estrenes. Paraules que trenquen ossos, de la Cia. Pagans, és un espectacle multidisciplinari a mig camí entre el teatre itinerant de carrer, la narració i la instal·lació artística que reflexiona sobre la vigència de la tradició oral a partir de les noves tecnologies. Va fer residència l’edició passada al festival i s’hi va preestrenar amb un passi exclusiu per als voluntaris al bosc de La Devesa de Sant Martí de Tous. El passat octubre es va estrenar a la Fira Mediterrània de Manresa i darrerament ha estat guardonat amb el Premi Crítica d’Arts Escèniques 2021 al millor espectacle d’Arts de Carrer.

Enguany la companyia torna al Festival amb l’espectacle, ara ja consolidat i programat en altres festivals. La direcció del DeLlegendes creu que aquest és el primer pas de molts en aquesta aposta per les noves creacions, i és un exemple de com el festival pot ser una porta d’entrada a altres teatres, festivals i fires. Seguint aquesta línia, en aquesta 12a edició es podrà veure Més lloc per a la fosca, d’Elvira Prado-Fabregat, un espectacle musical que estudia la relació oral i l’univers mític de Víctor Català, i compta amb l’acompanyament del músic Carles Viarnès.

L’obra es troba actualment en residència i aprofitarà el festival per finalitzar la seva creació. Es tracta d’una coproducció entre el Festival de Llegendes i Fira Mediterrània, on s’estrenarà la temporada vinent.

D’altra banda, també es troben en residència la companyia Com un llum amb l’obra de teatre i música Safareig, anàlisi semàntica de l’amor, i l’actriu Nerea Mendia, amb l’espectacle de teatre i narració Manera de parlar. El primer és una reflexió sobre la construcció cultural de l’amor a través del llenguatge, a partir de tres veus que interpreten cançons tradicionals a capella en català, castellà i llengua de signes catalana. La companyia ha fet residència a La Casa del Teatre Nu i s’estrenarà al Festival de Llegendes. El segon és una mescla de narració, cançons i ritmes que enllacen el món de les llegendes catalanes amb l’euskera, i també s’estrenarà al Festival.

Una altra estrena és Dones en tota regla, de la Cia. La Remeiera, teatre per a tots els públics que trenca amb la cara oculta del llenguatge popular i reivindica la figura de la dona en la societat, en concret el seu viatge amb la menstruació, a través de la Llegenda del Pare Llanàs. I finalment, LU’UM amb l’espectacle de dansa Dones d’aigua, que es renova i s’estrena cada any al Festival, i amb la novetat que en aquesta edició incorpora música en directe. El DeLlegendes també permet a les companyies desenvolupar altres creacions a banda de les que presenten al Festival. És el cas de la Cia Matito, que està programada amb l’espectacle de titelles i música per a tots els públics Matito i la grandíssima roda de fira, i que aprofitarà les setmanes posteriors al festival per fer residència amb l’espectacle Tomassa. De la mateixa manera ho farà la Cia. Jordi Font, que actuarà amb l’obra de teatre i música per a tots els públics Contadors de Llegenda, i després farà residència amb l’espectacle Ells i jo.

Vincles amb el territori

El Festival manté enguany el propòsit de crear vincles amb el sector professional de les arts escèniques, reforçant els llaços amb Fira Mediterrània de Manresa, amb qui

comparteix filosofia i criteris artístics, i amb la Plataforma Arts de Carrer.

En aquesta edició també es reforcen els vincles de territori amb la programació dels narradors del Festival Gualba Mots, que també pretén donar veu a les llegendes, històries i anècdotes, en aquest cas del Montseny. Un altre clar exemple d’aquesta vinculació és el tret de sortida d’aquesta 12a edició: la inauguració de l’exposició Any Tomàs. El DeLlegendes ha volgut formar part de la celebració dels 125 anys del naixement del mestre Joan Tomàs, músic que va recuperar una gran quantitat de cançons i melodies populars i que, a més, té relació directa amb Sant Martí de Tous.

Al costat de Joan Amades, Tomàs va passar pel poble a principis dels anys trenta en una de les missions que es va dur a terme per tal d’elaborar el cançoner popular. Amb motiu d’aquesta commemoració, el Festival programa diferents actes que s’hi vinculen i una exposició que al llarg de l’any anirà itinerant.

La programació: diversitat de disciplines i públics

Entre la trentena d’espectacles programats que s’aniran desenvolupant durant els quatre dies que duri el Festival, destaca la gran varietat de disciplines escèniques: música, dansa, teatre, titelles i narració oral. D’entre el total, 17 són per a públic jove i adult, i 14 per a tots els públics.

La programació començarà el dijous 1 de juliol a les 19h al Casal de Tous, on se celebrarà la inauguració de l’exposició de l’Any Tomàs, que acabarà al vespre amb l’espectacle musical Pedra foguera, de Jaume Arnella i Corrandes són corrandes a l’emblemàtic Castell de Tous.

El divendres 2 a les 18h es farà la cercavila Tous és llegenda, per primer any al DeLlegendes, en què hi participaran tots els elements de la cultura popular de Sant Martí de Tous. Acabarà amb el ball de faixes i una exhibició dels alumnes de l’escola de circ. Al vespre serà el torn de l’obra teatral iaia: memòria històrica, d’Alba Valldaura i L’Embarral. A la nit, a la plaça de l’Ajuntament, Elvira Prado-Fabregat presentarà el seu projecte Més lloc per a la fosca, i més tard el públic podrà veure la Cia. Pagans amb Paraules que trenquen ossos al bosc de La Devesa.

Dissabte 3 serà el dia amb més activitats. Al llarg del matí es podrà fer una visita guiada al Castell i descobrir El pont del diable, l’adaptació de la llegenda amb titelles de Micro Troupe. Al migdia, el públic podrà gaudir del concert de 2princesesbarbudes, amb 10 anys de Cançons i rimetes; el teatre de carrer itinerant Més enllà del bosc, de la companyia Campi qui pugui; el teatre i les titelles de La petita Capmany (Tanaka Teatre); i la dansa de LU’UM amb Dones d’aigua. Encara hi haurà temps per prendre el vermut amb en Lluís Marmi, de la Tradillibreria, que explicarà les novetats literàries del món llegendari.

A la tarda, es podrà veure Dones en tota regla (Cia. La Remeiera) a la plaça Manel Girona o assistir a l’itinerari narratiu de La maleta de les llegendes amb Llegendes de Girona. La narració oral tindrà espai també a la plaça Bató amb Racons de Llegenda del Montseny, dels narradors del Festival Gualba Mots. Al Casal hi actuarà la Cia. La Reforma amb Una flor no fa estiu, i a La Casa del Teatre Nu la companyia Com un llum, que presentaran Safareig, anàlisi semàntica de l’amor en dos passis.

Al vespre serà el torn de Ballaveu amb Ball de nit, les Krregades de Romanços amb KR 3.0: de l’oblit a l’escenari i el Cabaret Pagès de l’Esperanceta. La nit acabarà amb l’esperada Apagada de misteri, el moment en què Sant Martí de Tous queda només il·luminat per milers d’espelmes que condueixen el públic per diferents racons on els habitants del poble representen diferents escenes inspirades en llegendes i històries obscures. Un recorregut ple de misteri que acabarà al Castell amb el monòleg del periodista i actor convidat d’enguany, Xavier Graset. De l’Apagada se’n faran set passis de mitja hora, de les 22:30h a les 01:30h de la matinada.

Finalment, diumenge 4 el dia començarà amb l’espectacle de titelles i música Matito i la grandíssima roda de fira, de la Cia. Matito; la contacontes Anna García, que explicarà als més petits Contes a la pell, i l’espectacle de carrer inspirat en la llegenda de Sant Jordi, Dragon ST, de JAM. Al migdia, el Teatre de l’Aurora portarà la seva versió d’El comte Arnau i Mondongo farà una improvisació musical a partir de cançons, romanços i llegendes. A la tarda els infants podran veure l’actriu Nerea Mendia amb Manera de parlar i la Cia. Jordi Font amb Contadors de llegenda, i els adults podran assistir al concert d’arrel de Tecum Terra.

El punt i final al Festival el posarà el concert del duet Cocanha, que presenta el seu nou àlbum Puput. Una oportunitat per sentir cançons en occità, des d’una una mirada jove, feminista i reivindicativa.

Activitats paral·leles

La implicació del veïnat de Sant Martí de Tous i la resta de la comarca és esencial perquè el Festival es pugui celebrar. Cada any participen en la seva organització un centenar de voluntaris i voluntàries. Enguany seran més de 135, molts dels quals actuen també a L’Apagada. En aquesta edició també es farà un vídeo comunitari en què els voluntaris recitaran de manera coral la cançó popular El pardal.

Aquest any tornarà el Mercat artesanal de la Bossa de Bou, que se celebra cada any dins el Festival de Llegendes de Catalunya.

Finalment, amb l’objectiu de difondre el patrimoni oral en llengua catalana, el Festival continua amb el seu projecte per recollir i ubicar al territori diferents relats que han anat passant de generació en generació. Per mitjà d’un formulari al web, tothom pot participar activament de la configuració del mapa interactiu de llegendes dels Països Catalans.

ENTREVISTA al codirector Víctor Borràs

tornar_radioIgualada