icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

La UEA fa un manifest davant la crisi provocada per la Covid-19

Des de la Unió Empresarial de l’Anoia han enviat un manifest als governs català i espanyol, amb l’objectiu de donar veu a les demandes dels empresaris i autònoms. En aquest sentit, consideren que s’han produït “greus conseqüències ocasionades tant a nivell social  com econòmic per aquesta pandèmia” i reclamen que es puguin pal·liar els efectes que s’han ocasionat.

 

 

Aquest és el manifest:

Des de la Unió Empresarial de l’Anoia, entitat comarcal que integra PIMES i autònoms de la Comarca de l’Anoia i davant la crisi ocasionada per la Covid 19, agreujada al nostre territori amb l’aplicació d’unes mesures molt més estrictes de seguretat degudes al confinament dels municipis de la Conca d’Òdena, volem donar veu a les demandes dels nostres empresaris i autònoms amb l’objectiu de pal·liar les greus conseqüències ocasionades tant a nivell social com econòmic per aquesta pandèmia.

La comarca de l’Anoia és eminentment industrial, amb gent emprenedora i gran capacitat per adaptar-se als canvis, d’aquí l’alt nombre d’iniciatives emprenedores que han sorgit durant la crisi de la Covid19: empreses tèxtils que han diversificat la producció fabricant material sanitari, agrupacions de professionals dedicats a la impressió digital que s’han unit per crear material de protecció, iniciatives TIC sorgides per promoure el comerç o el negoci, també entre els nostres professionals autònoms… Aquestes, entre moltes altres iniciatives, demostren el caràcter emprenedor i les ganes de tirar endavant de les nostres empreses, però amb això no n’hi ha prou i les mesures aplicades pel Govern fins ara tampoc han estat suficients.

Empresaris, autònoms i professionals de la comarca de l’Anoia, de forma urgent i imminent, reclamem al govern que es tingui en consideració la situació crítica d’aquest territori i s’apliquin mesures de protecció especials i prioritàries per a les empreses afectades per aquesta situació, especialment a la Conca d’Òdena:

 

Així, MANIFESTEM que:

Les mesures aplicades fins ara per les empreses i autònoms no són suficients

–          Cal que totes les administracions municipals autonòmiques i els governs treballin per atorgar les màximes facilitats a les PIMES i autònoms.

–          Cal que el govern negociï amb la UE nous ajuts per les empreses i que arribin al nostre territori

–          Urgeix l’aplicació d’un Pla especial per la indústria local que promogui el suport a la indústria i vetlli per la capacitació i el recolzament de les nostres empreses I que tingui en compte les diverses necessitats segons sectors i dimensions d’empreses.

 

I per això EXIGIM:

1.       Solució pels treballadors de  fora de la Conca que treballen a la zona confinada

Després de quasi dos mesos des de la data del confinament de la Conca d’Òdena (12 de març del 2020) encara no s’ha resolt la situació dels treballadors de fora de la Conca que treballa de la zona que va estar doblement confinada. Des de la Unió Empresarial reclamem al govern d’Espanya i al de Catalunya una solució urgent que resolgui la situació d’aquests treballadors.

2.       Menys  burocràcia i més agilitat

Cal reduir la burocràcia administrativa i agilitzar la gestió dels tràmits per accedir als ajuts de generats per la Covid 19, tant de les pimes com dels autònoms. Necessitem ajudes directes, cupons o partides específiques per fer front a aquesta crisi.

3.       Ajuts directes per als autònoms

Les mesures aprovades pel govern espanyol i català no són suficients per al col·lectiu d’autònoms, ni tenen en compte les seves necessitats específiques. La majoria tancaran previsiblement amb pèrdues i no podran afrontar la seva recuperació només amb préstecs, ja que l’endeutament no serà assumible per la major part dels casos. Des de la UEA exigim posar en marxa definitivament un pla d’ajuts directes destinats a aquests col·lectius, un dels més afectats per la crisi.

4.       Ajudes i una estratègia de país pel turisme i restauració

Hem de ser conscients, a més, que la restauració i hostaleria i el turisme tenen un pes important en l’economia comarcal, i la majoria d’aquests establiments van estar tancats per Reial Decret al considerar-se no essencials i en conseqüència han de tenir ajudes i facilitats administratives per sobreviure les propers mesos així com un projecte turístic a nivell de país per poder potenciar i repartir el turisme nacional arreu de Catalunya, que ajudi a deslocalitzar les zones tradicionalment turístiques cap a zones de menys densitat

Des de la UEA treballem amb un pla de xoc per aquests sectors i col·lectius i demanem una condonació en les quotes la Seguretat Social així com que s’agilitzi l’elaboració del Protocol únic per cadena turística, que ha d’anar acompanyat d’ajudes i mesures de suport que els permeti reprendre l’activitat i obrir amb garanties sanitàries.

5.       Suport, eines i ajudes econòmiques pel comerç

La base fonamental de tota economia i funcionament de municipis i ciutats es troba en el petit comerç, de proximitat. El comerç està veient amb preocupació com la seva supervivència depèn d’una activitat social i un poder adquisitiu de la població minvats per la situació general pel COVID. Reclamem mesures i ajudes directes al petit comerç per tal que pugui subsistir, ajudes econòmiques i també eines i estratègies per poder mantenir-se oberts i facilitats per obtenir els elements de protecció i seguretat que els calen per complir amb les garanties sanitàries necessàries.

6.       Préstecs ICO

Els tràmits d’estudi, valoració i validació per a la concessió dels crèdits ICO excessivament llargs. Els crèdits ICO no estan arribant als empresaris. Si aquestes ajudes arriben tard significarà la mort de moltes empreses i la pèrdua de llocs de treball. Per tant, exigim agilitat i que es posin els mitjans necessaris pel seu desbloqueig i que s’elimini o es rebaixi l’interès que les entitats financeres demanen.

7.       Innovació i Digitalització

Des de la UEA considerem que ara més que mai cal donar suport a la innovació empresarial augmentar i facilitar la inversió de la innovació i acompanyar les empreses en el procés de digitalització amb eines, assessorament i suport econòmic. Les empreses han de poder comptar amb ajudes, cupons o programes que acompanyin i financin aquesta aposta.

Per això demanem que la sol·licitud d’aquests Cupons, com els d’I+D i Indústria 4.0 s’avancin i es puguin demanar de forma immediata per tal que les nostres Pimes puguin participar-hi i avançar ja que si es mantenen els calendaris dels altres anys serà massa tard.

Igualment és imprescindible finalitzar el desplegament de les xarxes de telecomunicacions d’alta capacitat. Les necessitats de cobertura mòbil i internet de banda ampla, en un moment en què el teletreball i la gestió remota d’empreses, d’equips i maquinària és no només una necessitat sinó una obligació.

8.       Teletreball i conciliació familiar

La flexibilitat que ara mateix han d’oferir les empreses per tal que els treballadors amb infants i joves a càrrec puguin compaginar la seva vida laboral amb la familiar (treballant des de casa, amb remot, combinant feina i fills…) està tenint una repercussió directa sobre la capacitat, la rendibilitat i el funcionament de les empreses ja que no es poden treballar les hores contractuals ni fer-se amb la qualitat i el rigor que es necessita. La comprensió és plena ja que no podem descuidar les necessitats dels infants ni de les famílies, però és urgent trobar una solució a aquesta situació. Reclamem ajudes per a guarda d’infants o mesures i serveis per tal que el teletreball pugui ser el treball a distància que hauria de ser i no el caos actual. El govern ha de poder garantir les necessitats dels més menuts sense que tot l’esforç de temps i diners recaigui únicament en els pares i les empreses.

9.       Subministraments energètics

És un dels costos fixos per a les empreses que ara mateix podrien ser una eina d’ajuda. Demanem una reducció i flexibilitat en els costos de subministraments i serveis de les empreses, com l’energia, gas.. tant per a les empreses i autònoms.

10.   ERTOS

Cal que el govern treballi en un pla d’adaptació per a les empreses afectades per ERTOS un cop finalitzi l’estat d’alarma, ja que hauran d’encarar el procés de tornada amb tota la plantilla, després d’estar pràcticament inactives i amb un volum de feina mínim (o nul). Cal preveure una tornada progressiva. És igualment necessari condonar la Seguretat Social dels treballadors afectats per l’ERTO.

11.   Informació clara i concreta

Les mesures de descobriment arriben tard ja compta-gotes sense marge de temps perquè els sectors implicats puguin preparar-se. Aquesta és la tònica actual del Govern i reclamem que s’informi amb marge de temps suficient i s’estableixi un protocol que ofereixi credibilitat als establiments i empreses.

12.   Tests accessibles per tots els treballadors

Cal que el govern posi a disposició de les empreses els tests i que es distribueixin de manera generalitzada per tal que els treballadors accedeixin als seus llocs de treball amb la màxima seguretat, ja que sense aquestes garanties l’activitat no es podrà reprendre amb normalitat.

13.   Ajudes per la Conca, la més afectada

Exigim que es prengui en consideració l’excepcionalitat de la població i les empreses de la Conca doblement confinada, situació per la qual van patir un impacte econòmic molt important agreujat per la no represa de l’activitat econòmica i la situació vigent. A diferència d’altres territoris,  la Conca d’Òdena va viure molts més dies de bloqueig i nul·la activitat amb una repercussió econòmica i social molt més important. Davant d’aquesta situació, que fa que les empreses s’arrosseguen unes necessitats més accentuades que la resta, exigim una ajuda directa de les empreses d’aquest territori i demanem a la Generalitat i a l’Estat que valorin la casuística de la Conca i impulsi mesures específiques per fer-hi front considerant-la “zona catastròfica” o similar i facilitant ajudes econòmiques directes per corregir aquesta afectació.

14.   Aposta ferma i valenta per salvar el teixit empresarial

Hem de salvar i de construir la nostra economia que en el nostre cas el conformen majoritàriament les PIMES i autònoms. És el moment que la l’administració doni el suport necessari, tècnic i sobretot econòmic al nostre territori perquè el teixit empresarial pugui continuar endavant i així evitar el tancament de les empreses.

Des de la UEA ens posem a disposició per treballar, fomentar la col·laboració público-privada i sumar, però reclamem aquestes mesures i ajudes directes, valentes i fermes per poder sortir endavant.

tornar_radioIgualada