icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Les primeres vacunes de la Covid-19 arriben a les residències de l’Anoia

Han passat prop de deu mesos des que la Conca d’Òdena va patir un confinament perimetral perquè acabava d’arribar un virus del que no hi havia cap remei per curar les persones que el patien. Aquell funest 12 de març del 2020 va ennegrir la societat i va fer que l’autoestima caigués en picat. Ara que finalment Igualada i l’Anoia estan rebent les primeres dosis de les vacunes de la covid-19 han fet esclatar d’alegria, no tan sols les persones a qui ja les hi han posat, sinó tot el personal sanitari que les està administrant.

I és que aquesta setmana ha començat la vacunació a la comarca de l’Anoia. Es du a terme a residències i a professionals de la sanitat que treballen a primera línia. Dimarts ja van arribar les primeres 975 dosis per fer front també als primers dies de vacunació. Un equip amb una vintena de professionals sanitaris  i administratius de suport ha organitzat els calendaris de vacunació que a Anoia abasten dos grans col·lectius. Per un costat, s’administraran vacunes a les residències, tant per als usuaris com per als professionals. Per l’altre, es vacunaran els professionals sanitaris de primera línia, ja sigui de centres de primària com hospitals.

Per tot plegat, la tinenta d’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada, Carme Riera, ha remarcat que “aquest és el principi de la fi”. No vol que ningú abaixi la guàrdia perquè la situació a casa nostra no és per fer volar coloms. Recorda per damunt de tot que “no podem oblidar que hem de seguir amb totes les mesures de seguretat com la distància social, el rentat de mans i portar ben posada la mascareta”. Tot i així, ha deixat clar que “avui és un dia històric. Que puguem vacunar les persones de les residències, les més vulnerables d’Igualada, amb tot el que han patit juntament amb les seves famílies, fa que aquest sigui un dia que quedarà fixat a la història de la ciutat”. I acabat apuntant que “com que som a 5 de gener, m’atreveixo a dir que és un autèntic regal de Reis”.  En aquest sentit, s’ha mostrat satisfeta perquè “les cares de felicitat que estan fent les persones grans que reben la vacuna i així com la dels professionals que estan veient que la seva feina està donant molt sentit a la seva tasca com a professionals.

Per la seva part, la gerent del Servei Català de la Salut a la Catalunya Central, Teresa Sabater, ha recordat que la setmana passada van fer un assaig al Berguedà i el Bages per veure com es trobava la situació. Ha apuntat que era un moment en que calia ser molt prudent perquè “ni teníem tot el material i, a més, ens fallaven recursos. Ara, però, ja disposem les dosis per a tothom que li toqui vacunar-se”.

En aquests moments s’estan administrant vacunes de la companyia Pfizer i, per tant s’han de mantenir a molt baixa temperatura i precisa de dues dosis, en què la segona s’ha d’administrar vint-i-un dies després. Sabater ha manifestat amb orgull que “ens han arribat les famoses neveres i ens fa molta il·lusió perquè (vacunar) és l’única cosa que podem fer de manera proactiva per intentar actuar contra el virus”. A més, ha deixat clar que està molt esperançada amb la vacuna perquè “els efectes secundaris estan sent molt baixos. Això ens dona esperances i la possibilitat de veure la llum al final del túnel”.

El protocol deixa clar que en primer lloc les vacunes han d’arribar a les residències perquè “és on hi ha la gent més vulnerable. Ara que ja tenim els recursos hem apostat per incloure-hi a tots els professionals sanitaris, que era el següent col·lectiu que s’havia de vacunar. Ens fa una especial il·lusió perquè es podran tallar les cadenes de transmissió”. Això sí, cal ser molt prudent amb els terminis perquè tota la residència ha estar lliure de virus. Si hi arribés un brot, la campanya al centre s’hauria d’aturar.

Un cop que s’acabin d’enllestir les residències es començarà la segona fase amb els treballadors essencials i les persones més vulnerables; i la tercera ja serà per a la gent del carrer.  “Si no hi ha res estrany, cada setmana han d’entrar 60.000 vacunes a Catalunya i per anar bé les hem de gastar”. Ara bé, el 6 de gener, si no hi ha cap entrebanc, s’aprovarà la vacuna de Moderna i per tant “tindrem més recursos per vacunar més gent a la vegada”, ha apuntat la gerent.

 

Un procés minuciós

La coordinadora de les vacunes de l’Anoia, Isabel Montiel, ha explicat que “un cop que ens arriben les vacunes les hem de posar en una nevera i només té una vida útil de cinc dies. Si no les utilitzem abans que passi aquest temps ja no les podem administrar”. Un altre dels aspectes a tenir en compte és que en cada pot hi ha material per a cinc dosis, de manera que per cal fer múltiples de cinc: “hem d’estar molt segurs que quan arribem a una residencia es puguin posar totes les dosis, per no haver-les de llençar”.  Amb tot, es manté amb l’esperança que no hi hagi cap entrebanc i, si és així, “divendres estaran totes administrades”.

La campanya de vacunació entra a totes les comarques de la regió sanitària de la Catalunya Central que va arrancar el dia 27 a Manresa i que durant la primera setmana es va centrar en Bages-Berguedà mentre es formaven professionals i arribava tot el material necessari per poder ampliar l’àmbit de vacunació. En la primera setmana, la regió sanitària va vacunar 1.204 persones essencialment a residències.

A la foto: Isabel Montiel administrant la vacuna a una professional de residència

ENTREVISTA a la gerent del CATSalut a la Catalunya Central, Teresa Sabater

 

tornar_radioIgualada