icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

L’Hospital Universitari d’Igualada és pioner a l’Estat en la implementació d’un monitor que prediu la hipotensió durant la cirurgia a través d’un sensor no invasiu

L’Hospital Universitari d’Igualada ha implementat una nova tecnologia de monitorització hemodinàmica que permet predir la hipotensió (baixada de la pressió arterial) durant i després de les intervencions quirúrgiques a través d’un sensor no invasiu.

L’hospital igualadí va realitzar la primera intervenció quirúrgica sota aquesta monitorització el passat dimecres 27 d’abril, convertint-se en el primer hospital de l’Estat espanyol en utilitzar aquest sensor no invasiu. Aquest monitor (Hemosphere Advance Monitor) permet la integració de diversos sensors de monitorització hemodinàmica, un dels quals és l’indicador de probabilitat d’hipotensió (HPI per les seves sigles en anglès). El sensor funciona amb un software d’Intel·ligència Artificial (IA) basat en Big Data i Machine Learning i permet predir l’aparició d’hipotensió entre 5 i 10 minuts abans de que es produeixi i n’identifica l’origen. L’anticipació permet l’anestesiòleg corregir-ne la causa de forma preventiva.

Està demostrat que la hipotensió es presenta amb gran freqüència en pacients d’alt risc i incrementa en les intervencions de més durada (més de 240 minuts), provocant un augment de les complicacions cerebrovasculars, cardíaques i renals, entorpint un curs postoperatori correcte i augmentant l’estada hospitalària. Per aquest motiu, des de fa uns quants anys l’Hospital Universitari d’Igualada realitza monitorització hemodinàmica als pacients d’alt risc quirúrgic i de cirurgia oncològica.

No obstant, tal com explica la Dra. Ana Pedregosa, cap clínica d’Anestesiologia, “fins ara, la monitorització hemodinàmica de què disposàvem (que és de l’única disponible a la majoria d’hospitals de tot el món) mostrava l’aparició de la hipotensió quan aquesta ja s’havia produït i era aleshores quan la tractaves. Ara podem predir l’aparició de la hipotensió i la causa (si és un problema de dilatació dels vasos sanguinis, si és un problema de fallada del cor o si és un problema de falta de líquids) i tractar-la abans que aparegui”.

tornar_radioIgualada