icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

L’Hospital Universitari d’Igualada rep l’exposició del SEM “Retrats d’una Pandèmia” en commemoració del segon aniversari del confinament de la Conca d’Òdena

L’exposició il·lustra, amb més de 100 fotografies, l’activitat del Sistema d’Emergències Mèdiques durant les primeres onades de la pandèmia. En aquestes, s’hi desemmascaren les cares menys conegudes del SEM, entre elles el 061 Salut Respon que va esdevenir el telèfon de referència per la ciutadania.

Segons explica Xavi Blanco, tècnic de Comunicació del SEM i autor de l’exposició, Xavi Blanco, explica què ha significat per ell fer aquest treball, el dia a dia va permetre copsar fotografies realitzades a diversos escenaris impensables, que van constituir un fons perfecte per dissenyar aquesta mostra inèdita, “tenir l’oportunitat d’immortalitzar una etapa que ha marcat un abans i un després a la nostra història ha estat molt gratificant. No ens podem permetre oblidar el que hem viscut i cal deixar rastre de les emocions’’.

En l’esclat de la pandèmia a Igualada, pràcticament el 50% dels professionals sanitaris de l’Hospital Universitari d’Igualada van estar en aïllament aquells dies, ja fos per positius com per contactes estrets. I el confinament perimetral de la Conca d’Òdena va ser el precedent del que passaria després a la resta de Catalunya.

El director Assistencial Extrahospitalari del Consorci Sanitari de l’Anoia, Miquel Carbonell, respon així a la pregunta, com recordeu aquells moments, ara després de dos anys, amb una paraula? “Resiliència, és una paraula que hem après, la capacitat d’adaptar-nos a les noves circumstàncies, fins i tot amb la por, i ser capaços de tirar endavant. No tornarem a ser els mateixos que érem fa dos anys, però la resiliència”.

Al llarg de la primera setmana de confinament, psicòlegs SEM van iniciar sessions talks amb els professionals assistencials on més de 120 persones hi van assistir exposant les seves pors i frustacions. Andrés Cuartero, psicòleg del SEM, explica que “els procediments eren canviants i les dinàmiques de treball havien quedat
modificades a causa de la Covid-19. El contacte amb el pacient quedava substituït pel llenguatge no verbal, els Equips de Protecció Individual i la higiene constant eren vitals per cada servei, fets que provocaven que la incertesa impregnés a tots els professionals”.

L’exposició “Retrats d’una pandèmia” s’ha exposat prèviament a l’Hospitalet de Llobregat, Reus i Tremp, on hi va romandre cinc mesos. Ara, aquesta exposició itinerant es pot veure al Vestíbul de l’Hospital Universitari d’Igualada, en el marc del segon aniversari del confinament de la Conca d’Òdena.

tornar_radioIgualada