icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Llargues cues, en el primer dia, per participar en el cribratge massiu de proves d’antígens a #Igualada

Aquest dimarts ha començat la primera de les jornades de tests massius d’antígens a la ciutat d’Igualada. Des de primera hora del matí ja hi havia gent fet cua, i en molts moments la cua dona la volta a tota l’illa de carrers que envolten l’Escorxador.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és trobar asimptomàtics i tallar les cadenes de contagi comunitari. L’horari per fer-se la prova serà de les 09:00h a les 19:00h de manera ininterrompuda. Cal una gran participació per intentar buscar aquelles persones que són portadores del virus. No cal demanar hora, simplement cal desplaçar-se a l’Escorxador. Cal tenir més de 16 anys, i no haver passat la COVID.

Què és un test d’antígens i com es fa?

Un test d’antígens té la capacitat de detectar el virus en aquelles persones que tinguin símptomes, però també amb aquelles persones que NO tinguin símptomes però estiguin contagiades. La prova es fa a través d’un bastonet que s’introdueix a les fosses nassals, i a diferència del PCR, el resultat de la prova se sap en només 15 o 20 minuts. Alguns experts apunten que el PCR és més precís, i pot detectar el virus fins i tot 15 dies després de passar la COVID. El test d’antígens el consideren menys precís, però només quan ja han passat força dies del contagi. El test d’antígens presenta una alta fiabilitat, superior al 90%, en aquells dies que el pacient té la capacitat de contagiar als del seu voltant.

Els resultats en el test d’antígens…

L’epidemiòleg Oriol Mitjàapunta que “Si tens símptomes i el test d’antígens és positiu, ÉS POSITIU SEGUR… si tens símptomes i el resultat és negatiu, cal fer PCR per confirmar-ho”.

En contactes i asimptomàtics… si el test d’antígens és negatiu, ÉS NEGATIU SEGUR, i si és positiu cal confirmar-ho amb PCR.

NO ÉS UN TEST SEROLÒGIC … el test serològic requereix d’una punxada al dit, i a través d’una gota de sang podem saber si aquella persona té anticossos. Per tant, el serològic només serveix per saber si has passat la COVIOD19, però no detecta el virus. Aquest tipus de test no serveix per detectar asimptomàtics.

Quina és la situació a Igualada?

El nombre de contagis, així com el nombre d’hospitalitzats ha baixat considerablement respecte fa cinc setmanes. Malgrat tot, les xifres NO SÓN BONES. La velocitat de contagi ja fa dies que s’ha situat per sobre d’1, el que vol dir que la pandèmia creix a Igualada. Aquest passat divendres  era d’1,15. Què vol dir? Que cada 100 infectats a Igualada, en contagien a 115. En els darrers 7 dies, només a Igualada, s’han detectat més de 70 positius (10 cada dia)

tornar_radioIgualada