icon_radio

RÀDIO

BLOG

L’oli d’oliva de l’Anoia

Cuina oberta / Producte de proximitat – A la comarca de l’Anoia el cultiu de l’olivera té una importància més reduïda que en d’altres zones, però l’oli que se n’obté no desmereix gens en l’aspecte qualitatiu el de llocs amb més tradició en el ram. Les varietats que trobem al nostre entorn són majoritàriament Arbequina, amb una petita zona de les varietats Palomar i Vera. De totes elles, s’extreu un oli verge d’excel·lent qualitat.

L’oli d’oliva és un aliment indispensable de la dieta mediterrània, ateses les seves propietats i qualitats naturals. El podem utilitzar en cru i per cuinar. Segons la piràmide de l’alimentació saludable, es recomanen de tres a sis cullerades d’oli d’oliva al dia. El 80% de l’oli d’oliva és àcid oleic i també conté àcid linoleic, dos greixos fonamentals per al nostre organisme. El consum regular d’oli d’oliva ajuda a regular el nivell de colesterol de la sang perquè redueix el colesterol dolent i augmenta el bo.
És ric en vitamines A, D, E i K, gràcies a les quals augmenta les defenses de l’organisme, protegeix la vista, promou el creixement del ossos i regula el pas i l’absorció de calç, actua com a antioxidant, retarda l’envelliment de les cèl·lules, preveu malalties degeneratives, redueix el risc de patir malalties cardiovasculars i actua com a antihemorràgic. L’oli d’oliva millora el funcionament de l’estómac i el pàncrees, ajuda a tractar les úlceres i té un efecte protector i tònic per a la pell. En definitiva, el consum d’oli d’oliva conserva i potencia la salut.

A l’Anoia, segons les dades de la ‘Guia de productes i artesania alimentària de l’Anoia’, elaborat per l’Àrea de Promoció Econòmica i Ocupació del Consell Comarcal de l’Anoia, a la nostra comarca hi han fins a 8 productors d’oli. Un d’aquests productors té més de cent anys d’experiència familiar en fer i produir bon oli.

Ens situem en el nostre mapa comarcal, en concret a Jorba, on hi ha dins del seu terme el municipi Sant Genis. Aquí trobem el nostre producte protagonista de la secció ‘l’ANOIA DEL CAMP A LA TAULA’ de la vuitena edició del ‘Cuina oberta’ per aquest 15 de novembre.  Es tracte del ‘Molí oli de Can Gibert’, empresa familiar que des de fa més de cent anys que produeixen oli d’oliva de gran qualitat. El programa conversa amb la gerent de ‘Molí oli de Can Gibert’, Sònia Torra.

El ‘Cuina oberta’ s’emet per la sintonia de Ràdio Igualada, dissabtes de dotze a una del migdia, i també els diumenges en redifusió en el mateix horari.

tornar_radioIgualada