icon_radio

RÀDIO

BLOG

Mor Juli Soler, tot un símbol d’El Bulli

Cuina oberta / Obituari – Malgrat trobar-nos en període de vacances, el ‘Cuina oberta’, l’espai de gastronomia i restauració de Ràdio Igualada manté viu el contacte amb l’actualitat durant l’estiu. El món de la cuina viu aquests dies un acomiadament no desitjat, la mort de tot un símbol dÈl Bulli, l’espai de restauració que s’ha convertit en el temps en tot un referent internacional de la restauració, en Juli Soler, el que va ser per espai de molts anys el seu director, a més d’amic inseparable de l’alma mater d’El Bulli, en Ferran Adrià.

En Juli Soler ha mort aquest 6 de juliol a conseqüència d’una malaltia neurodegenerativa diagnosticada ara fa tres anys. Nascut a Terrassa l’any 1949, Juli Soler passa a la història de la gastronomia, i per tant de la cultura, com la persona que va aconseguir convertir el restaurant El Bulli, que com a edifici no deixava de ser un xiringuito de platja, en un símbol mundial de referència gastronòmica.

Va ser a l’agost de 1983 que en Juli Soler va contractar un jove Ferran Adrià de 21 anys que estava fent la mili a Cartagena i que estava recomanat per un cuiner que treballava a El Bulli, Fermi Puig. Aquesta història va ser explicada pel propi Fermí Puig en l’entrevista que el programa ‘Cuina oberta’ li va fer a principis d’aquesta primera temporada.

El món de la cuina s’acomiada d’en Juli Soler. Entre d’altres declaracions a diversos mitjans, recollim tres que corresponent a tres personalitats gastronòmiques. En primer lloc, en Ferran Adrià que ha declarat que “la notícia més trista que hauria volgut donar: Juli Soler ha mort. Sempre seràs amb nosaltres’. D’altra banda, la reconeguda xef catalana Carme Ruscalleda, ha afirmat que “en Juli, va ser un visionari. Va apostar per un jove Ferran Adrià quan va quedar-se sense cap de cuina d’El Bulli”, i finalment en Joan Roca d’El Celler de Can Roca, afegeix sobre Juli Soler que “era irònic, intel.ligent i tenia una mirada anticipada i clarivident de la gastronomia. Tots vam aprendre molt d’ell’.

tornar_radioIgualada