icon_radio

RÀDIO Els imperdibles

BLOG

“Música i poesia”, aquest dissabte al Teatre Municipal Ateneu

El proper dissabte 13 de març, a les 7 de la tarda, l’Orquestra Terres de Marca oferirà el seu concert MÚSICA I POESIA al Teatre Municipal Ateneu. Organitzat per la regidoria de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona. El concert dirigit per Daniel Mestre que inclou Les Illuminations de Benjamin Britten per a soprano i orquestra de corda op.18 sobre poemes d’Arthur Rimbaud comptarà amb la interpretació de la soprano Ulrike Haller. Vistes al mar per a orquestra de corda sobre poemes de Joan Maragall d’Eduard Toldrà i Tres cançons arranjades per Aureli Vila: Cançó de bressol de Tomàs Garcés; Canticel de Josep Carner i Romanç de Santa Llúcia de Josep Maria de Sagarra acabaran de completar l’espectacle musical.

En el seu conjunt, Les Illuminations és una observació al·lucinada de la realitat, amb algunes reminiscències mitològiques, tot embolicat en complexes ambigüitats entre l’optimisme i la confusió, paradoxalment a través d’imatges fermament dibuixades per Rimbaud i potenciades musicalment pel compositor. Britten, sens dubte, es va sentir profundament atret per la radical emoció, entre nostàlgica i bàrbara, dels textos i va trobar la música adequada per crear l’atmòsfera de cada un d’ells.

Vistes al mar va ser estrenat pel Quartet Renaixement, en una de les darreres actuacions d’aquesta formació, el 31 de maig de 1921 al Palau de la Música en un concert per l’Associació d’Amics de la Música. També va ser guardonada amb el Premi Fundació Rabell de l’any 1920, posteriorment va ser arranjada pel mateix Toldrà per a orquestra de cambra.

Les Tres cançons de Toldrà corresponen a un període de fecunditat creativa que desenvolupà entre 1914 i 1918 quan l’esclat de la Primera Guerra Mundial impedí continuar amb les gires per Europa del Quartet Renaixement. Cançons tan inspirades com el Romanç de Santa Llúcia, Canticel, Cançó incerta o cançons amb versos de Josep Maria de Sagarra (com Vinyes verdes vora el mar o Cançó de vela) i amb versos de Tomàs Garcés (com L’ombra del lledoner o Cançó de l’oblit), estan impregnades d’un lirisme personal incomparable. Quan Sagarra, Garcés o Carner publicaven un llibre, amb qui Toldrà hi tenia una enorme amistat personal, li enviaven un exemplar perquè en fes cançons.

Les entrades, a 8 euros, es poden adquirir al web teatremunicipalateneu.cat. També a la taquilla del Passatge d’en Vives, s/n, el dijous de 11 a 13 h i de 18 a 20 h, i una hora abans de l’inici del concert.

tornar_radioIgualada