icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Plantar 70 nous arbres i millorar 150 escocells en el Pla de Reposició de l’Arbrat 2017

La regidoria de Qualitat Urbana de l’Ajuntament d’Igualada ha posat en marxa aquest any 2017 dos nous plans de manteniment relacionats amb l’arbrat a la via pública. Aquest dimecres n’ha explicat els detalls el segon tinent d’alcalde i encarregat d’aquesta àrea, Jordi Pont.

D’una banda, s’ha reprès el Pla de Reposició de l’Arbrat, que es va dur a terme entre els anys 2001 i 2007 i que, des d’aleshores s’havia vist interromput. Persegueix dos objectius: la reposició dels arbres que, per efectes de la climatologia, les malalties o la vellesa, han desaparegut i, a més, la substitució progressiva d’aquelles espècies considerades poc indicades en algunes ubicacions concretes. Aquest seria el cas per exemple, de plataners o oms plantats en voravies estretes, que acaben ocasionant molèsties a les terrasses dels habitatges i requereixen una despesa anual important en tasques d’esporga.

A dia d’avui Igualada compta amb més de 30.000 arbres a la via pública, però s’han identificat 1.240 punts més on caldria replantar o substituir l’arbrat. 670 d’aquestes localitzacions corresponen al polígon industrial de Les Comes i 570 a zones residencials del conjunt de la ciutat, majoritàriament als districtes de Llevant i de Les Comes. Tal i com ha avançat Pont, inicialment “es prioritzaran les àrees residencials per davant de les industrials a l’hora d’executar aquestes tasques”. El polígon de Les Comes, mentrestant, està sent objecte els últims anys d’un pla de manteniment específic centrat fonamentalment en les voreres i l’accessibilitat.

Aquest any, amb una inversió prevista de 50.000 euros, es reprendrà aquest Pla de Reposició de l’Arbrat substituint els arbres de la Plaça de la Bomba i del Parc del Trànsit, al carrer Gardènies, molt perjudicats pels episodis de nevades i ventades dels darrers anys. Es reposaran també arbres en altres punts de la ciutat, fins a arribar a una setantena de noves unitats al llarg d’aquest 2017.

Manteniment i millora dels escocells · En aquesta mateixa línia de millora de l’entorn i la via pública, aquest any s’ha iniciat també un nou Pla d’Adequació dels Escocells. Amb el pas dels anys i els efectes de les pluges successives, els clots a les voreres que rodegen les soques dels arbres s’han anat fent més fondos. Això genera punts on s’acumula la brutícia i també possibles elements d’inseguretat per als vianants. En alguns casos, fins i tot queden al descobert els tubs del rec automàtic.

Per això, el Serveis Municipals i la Unitat de Barris estan documentant tots els escocells on cal reomplir i anivellar o bé on cal refer el paviment del seu voltant, sovint aixecat per les arrels dels arbres. En base a aquesta tasca de documentació, ja s’ha començat a actuar en desenes d’escocells, prioritzant en aquesta primera fase les vies principals i que habitualment concentren més trànsit de persones a peu, com el Passeig Verdaguer o l’Avinguda Barcelona, entre altres.

Les primeres tasques, que s’estan enllestint aquest primer trimestre de 2017, consisteixen a reomplir amb sauló i reduir la fondària de 150 escocells, una solució pràctica que alhora permet que les arrels respirin.  S’està actuant en escocells dels sis districtes residencials de la ciutat, amb major incidència a Llevant, Les Comes i Pla de Sant Magí, els tres que més mancances presentaven, i en menor mesura a Centre, Sesoliveres i Pla de Sant Magí.

La voluntat de l’Ajuntament, segons Jordi Pont, és enllestir aquest any l’inventari d’escocells en els quals caldrà actuar i mantenir aquestes accions d’adequació els propers anys.

tornar_radioIgualada