icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Poble Actiu proposa crear unes beques segons criteris de renda per als joves d’Igualada que cursen estudis postobligatoris

Aquesta setmana Poble Actiu ha fet públiques les seves propostes en l’àmbit de joventut. Segons el regidor Pau Ortínez, “el govern actual, tot i haver aprovat un pla local de joventut, ha sigut incapaç d’emprendre accions per millorar la vida dels joves en aspectes com l’habitatge, la seguretat, la salut mental o l’equitat. Segueix sense ajudar aquelles persones joves que més ho necessiten, i premia aquelles que destaquen”. Entre les principals propostes, hi ha la creació de beques segons criteris de renda, la creació d’un servei de salut mental gratuït, la implementació de busos nocturns per tornar de festa de forma segura, transformar Cal Badia en un projecte autogestionat, i crear noves opcions de lleure no consumistes. Finalment, un altre àmbit que destaquen és l’habitatge, ja que els alts preus dels lloguers dificulten l’emancipació dels joves. Per això, contemplen un projecte únic i singular amb la construcció d’un nou ViuB3 al Poble Sec, que combini habitatge per a persones grans i joves, per fomentar la comunitat entre aquests dos sectors d’edat.

Beques segons criteris de renda

Actualment, a Igualada els joves estudiants disposen de les beques d’excel·lència, que segons la candidata Èlia Gil “ofereixen quantitats poc significants, i a més, no contribueixen a una societat més justa i equitativa, ja que només premien el millor i no aquell que més ho necessita. No podem gastar diner públic perquè els estudiants amb benestar econòmic se’n vagin de vacances, sinó que l’hem de prioritzar perquè aquells que es debaten entre treballar i estudiar, tinguin l’oportunitat de fer-ho”. També posen sobre la taula, que en el cas d’Igualada, la falta de transport públic, especialment amb Lleida i Manresa, dificulta que els estudiants amb menys recursos econòmics puguin accedir a les universitats corresponents.

Servei de salut mental gratuït

Recentment, l’Enquesta de Salut de Catalunya ha tret a la llum dades que mostren que els joves són el col·lectiu més vulnerable en l’àmbit de la salut mental, amb una afectació del 14% dels joves del país. Especialment, després de la pandèmia de la COVID-19, s’ha parlat molt de la importància de la salut mental, però encara no s’han fet suficients actuacions, i els recursos són molt limitats. Per això, des de Poble Actiu es proposa crear un servei de salut mental gratuït específic per a joves, facilitant-los l’accés ubicant-lo en espais que freqüenten, com són els instituts i equipaments municipals (la Kaserna i Cal Badia).

Autogestió a Cal Badia

La candidata Elisabet Farrés ha exposat que “després d’anys reclamant la posada en funcionament de Cal Badia, finalment s’ha aconseguit, però no amb el model que Poble Actiu i la CUP han defensat els últims 8 anys. Nosaltres, proposem transformar la gestió actual a un model autogestionat pels joves de la ciutat que es vulguin implicar en el projecte, i així fer-lo menys servicial i més participatiu”. La formació creu que el model que proposen els ajudaria a assumir responsabilitats i a liderar espais crítics, a fi d’assolir posteriorment una societat més activa.

tornar_radioIgualada