icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Poble Actiu proposa la creació d’una Oficina de Transició Energètica per potenciar l’autoconsum d’energies renovables i les Comunitats Energètiques Locals

Poble Actiu ha presentat les seves propostes en l’àmbit de transició energètica per tal de fer front a l’actual crisi climàtica i accelerar cap a un model amb màxima producció local i en mans de la població. Poble Actiu creu que Igualada té molt potencial, però només el 5% del consum domèstic es produeix amb energia solar generada a la ciutat. Segons la formació municipalista “les accions de l’Ajuntament els últims anys han estat insuficients i hem après que per accelerar els canvis cal anar més enllà de la tecnologia i facilitar l’assessorament i participació de la població, el comerç i la indústria, tal com està passant en els municipis més avançats en l’ús de renovables. I tot això sense excloure la població més vulnerable.”

Creació d’una comunitat energètica local

Poble Actiu proposa crear una Comunitat Energètica Local liderada per l’Ajuntament i amb la participació de pimes, comunitats de veïns i persones a títol individual amb l’objectiu de produir l’energia renovable necessària pel consum dels membres de la comunitat energètica. La iniciativa aposta per utilitzar espais públics i privats, com cobertes de comunitats de veïns, equipaments municipals, aparcaments i habitatges particulars, per col·locar instal·lacions de producció energètica que seran gestionades per la Comunitat Energètica Local. Aquesta iniciativa serà complementària a “Les Comes Genera”, una comunitat energètica empresarial constituïda a principis d’aquest any.

Pau Ortínez ha explicat que “aquest és un model de projectes petits i mitjans que han de ser sostenibles no solament des d’un punt de vista mediambiental, sinó també social, pensant no només en produir energia renovable sinó també amb qui controla la producció i com afecta la seva instal·lació en el territori”.

Una Oficina de Transició Energètica que canalitzi els recursos i assessori la ciutadania

Les propostes orientades a un model energètic autosuficient són transversals i impliquen diferents departaments, serveis municipals, així com la participació de la ciutadania, comerç i indústria. Per això l’Oficina centralitzarà la informació de totes les ajudes disponibles, donant suport als tràmits de sol·licitud. Per altra part Poble Actiu proposa crear nous incentius locals i bonificacions per generació de renovables perquè el cost que suposa millorar l’eficiència (per exemple aïllaments) o l’autoconsum sigui més assequible per a tothom.

Pau Ortínez ha explicat que la complexitat del mercat elèctric o les múltiples ofertes que rebem cada dia fan evident la necessitat d’una entitat de referència que ajudi a entendre aquest món per poder exercir els nostres drets i facilitar les decisions del dia a dia. Des de l’Oficina de Transició Energètica es donarà atenció urgent als talls de subministrament per raó d’impagament. S’assessorarà sobre les tarifes elèctriques, potència contractada i altres elements d’optimització i estalvi, tramitació de canvis contractuals i descomptes associats amb les companyies. També es duran a terme tallers al voltant dels drets energètics i l’eficiència a les llars per tal que ningú en quedi exclòs.

El candidat també ha explicat que l’Oficina farà un informe anual públic de les accions i del grau d’assoliment dels objectius. Aquest informe ha de ser un exercici de transparència en contraposició a la manca d’informació dels darrers anys.

Ampliació de l’ús de la biomassa en les instal·lacions municipals

La biomassa és una bona alternativa per als subministrament de calor ja que és renovable i les emissions de gasos d’efecte hivernacle tendeixen a zero. A la vegada valoritza el sector forestal i, conseqüentment, permet una gestió dels boscos reduint-ne el risc d’incendis. A la comarca de l’Anoia vàries instal·lacions municipals ja utilitzen actualment biomassa procedent de la comarca de l’Anoia per a xarxes de calor. Poble Actiu proposa  ampliar-ho a d’altres edificis, utilitzant biomassa procedent de la comarca. Per això es promourà la coordinació de la gestió i compra de biomassa a nivell comarcal, a través del Consell Comarcal.

 

tornar_radioIgualada