icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Poble Actiu proposa un model de recollida de residus obligatori i la municipalització del servei

Poble Actiu ha presentat les seves propostes referents a l’àmbit dels residus. La formació creu que l’actual model de gestió de residus a Igualada és obsolet i ineficient, tal com demostren, diuen, les dades de recollida selectiva que no han millorat substancialment en els darrers anys. Segons Pau Ortínez “això representa un fracàs, ja que incideix en el malbaratament de recursos i externalitza el problema als abocadors on van a parar aquests residus. Per això orientem les accions a canviar el model de gestió i potenciar la reutilització”.

Municipalitzar el servei de recollida de residus i neteja viària

Poble Actiu considera que els municipis canvien al llarg dels anys i, en conseqüència, també les seves necessitats. La formació detalla que quan un servei es presta mitjançant un contracte amb una empresa privada, a causa de les clàusules signades resulta impossible modificar i/o adaptar el contracte, per tal que el servei sigui més eficient de manera substancial. Pau Ortínez explica que “aquest és bàsicament el motiu pel qual Igualada té un servei de neteja altament deficient i uns índexs de reciclatge molt pobres. És urgent, per tant, caminar cap a un model de gestió del servei de recollida de residus i de neteja viària de gestió directa per tal de garantir-ne l’adaptabilitat i, així, assolir una millor eficiència econòmica, ecològica i uns carrers més nets”.

Implantar un model de recollida de residus de reciclatge obligatori

Per tal de millorar els índexs de reciclatge d’Igualada, Poble Actiu proposa implantar un model de recollida de residus amb identificació d’usuari i de separació obligatòria capaç d’adaptar-se a les diferents densitats de població de la ciutat. Segons la formació municipalista aquest sistema permet l’estalvi de matèries primeres, l’existència de menys abocadors, més eficiència econòmica per al municipi, i una major justícia social, ja que tothom fa el mateix esforç econòmic i tothom fa el mateix esforç de reciclatge.

Pau Ortínez remarca que “introduirem un sistema de seguiment / control de generació de residus per a cada llar i activitat econòmica que permeti implementar el pagament per generació a mitjà termini. D’aquesta manera no només tothom contribuiria a l’hora de reciclar sinó que aquelles llars i activitats econòmiques que facin l’esforç de reduir la quantitat de residus que produeixen, acabin pagant menys que les que en produeixen més”.

Incentivar la reutilització

La formació municipalista explica que, conjuntament amb la reducció de residus, cal potenciar la reutilització. Per això proposen obrir el Banc d’Articles Reutilitzables a tota la ciutadania, ja que actualment està centrat en persones en situació de necessitat. Aquest impuls no ha de representar un perjudici per a les persones amb menys recursos. Segons Pau Ortínez “també volem facilitar espais comunitaris municipals on poder anar a arreglar o reparar objectes i poder-los reutilitzar; cessió d’espai i eines necessàries, i tallers monogràfics de com reparar (bicis, sabates, etc.)”. Aquestes propostes es complementen amb la introducció dels canvis necessaris en les ordenances municipals per tal que la deixalleria municipal funcioni, no només com espai on anar a llençar objectes, sinó també on poder reutilitzar materials i productes.

 

tornar_radioIgualada