icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Presentat el projecte per a crear un nou gran parc l’Avinguda de Catalunya

L’Ajuntament d’Igualada ha presentat aquest dimecres, 15 de juny, el projecte per a dotar la zona Nord de la ciutat d’un gran parc. L’espai, que es vol transformar en dues grans fases, són els dos terrenys que es troben a l’Avinguda de Catalunya, entre els carrers de Guimaraes i França, dividits pel carrer d’Itàlia, de manera que permetin al seu interior no només el desenvolupament d’esdeveniments de gran format, com ja succeeix en l’actualitat, sinó també el gaudi de la natura i l’entorn per part de la ciutadania.

Els detalls del projecte els han exposat l’alcalde, Marc Castells, i Enric Batlle, responsable de l’estudi d’arquitectura i paisatgisme Batlle i Roig, que ha redactat la proposta. Aquest estudi ha participat en altres projectes d’important valor natural, com la recuperació mediambiental dels marges de riu Llobregat, l’adequació del riu Ebre al seu pas pel recinte de l’Expo de Saragossa o el Parc Atlàntic de Santander, entre altres.

Un nou espai que aplegui natura i esdeveniments

Tal i com ha explicat Enric Batlle, aquest “ha d’esdevenir el parc més gran de la ciutat, integrant-se en l’Anella Verda i enllaçant el nucli urbà amb l’entorn natural de la riera d’Òdena”. Per això, el parc incorporarà espais diferenciats per a l’ús per part dels ciutadans i consolidarà les zones naturalitzades per atraure’n la biodiversitat.

El projecte segueix les propostes del concepte Ciutats Biofíliques (Biophillic Cities), que activa el moviment entre l’entorn urbà i el natural, afavorint la presència de flora i fauna, facilitant les connexions de les persones amb els espais oberts propers. La millora ambiental de les zones urbanes i el desenvolupament d’activitats saludables promou, allà on s’implanta, una ciutat més sana on els ciutadans viuen millor.

parc_av_cat 02

L’alcalde, Marc Castells, afirma que “aquest concepte encaixa perfectament amb la nostra obsessió per fer d’Igualada una Ciutat Amable” i afegeix que “volem el parc de l’Avinguda Catalunya es converteixi en el nou espai de referència perquè els igualadins gaudeixin de la natura i dels esdeveniments més espectaculars en el millor entorn possible”.

Adequacions previstes

L’objectiu de l’actuació és aconseguir un espai integrat en la natura que ofereixi àrees diferenciades, però amb la màxima funcionalitat, per a diversos usos. Al límit Sud es consolidarà el Passeig Arbrat que ja existeix actualment, fent-lo més agradable per als vianants i bicicletes. Aquest passeig formarà part del traçat Central de l’Anella Verda d’Igualada, actualment en desenvolupament.

La gran Esplanada Central tindrà el caràcter d’un prat viu de grans dimensions i servirà de catifa per a múltiples activitats i esdeveniments de gran format, com l’European Balloon Festival. La intervenció agrícola i ramadera generarà una dinàmica verda, on la gestió de les segues marcarà el calendari estacional d’usos.

Entre el passeig i l’esplanada, es planeja crear l’anomenat Jardí dels Amfibis. El drenatge del parc es preveu que sigui superficial, mitjançant canalitzacions vegetades i àrees deprimides d’acumulació, que facin visible l’aigua afavoreixin l’aparició de biòtops naturals, amplificadors de la biodiversitat.

A l’extrem Oest, en l’espai que queda més proper a l’Hospital d’Igualada i que serà la porta principal del parc, s’ha previst un espai anomenat La Plaça, dedicat als Jocs del Paisatge. Permetrà un recorregut per l’entorn pròxim i estarà equipat amb jocs d’aventura dedicats a les muntanyes de Montserrat, una pineda i espais d’ombra per al descans, un recorregut d’aigua dedicat a la riera d’Òdena, fonts interactives i ressalts d’aigua a través dels desnivells existents, transformats en amfiteatre-mirador sobre la gran esplanada. El conjunt permetrà albergar petits actes i espectacles a l’aire lliure.

Finalment, al llarg del límit Nord es crearà un Marge Biodivers, arranjant el talús existent i formant una nova façana davant dels edificis industrials, amb noves grades i talussos enjardinats amb vegetació autòctona, que seran de gran utilitat per a presenciar esdeveniments. S’hi reforçarà la vegetació medicinal i aromàtica, en un nou Olorètum natural que tindrà floracions estacionals i incorporarà zones d’estada amb grades d’ecotravesses de fusta. Les papallones i les abelles, a més d’altres insectes, trobaran el seu hàbitat en aquest jardí terrassat.

tornar_radioIgualada