icon_radio

RÀDIO

BLOG

Restauradors de la comarca s’informen sobre la normativa d’al.lègens

Cuina oberta / Restauració – El proper 13 de desembre entra en vigor la normativa europea que obligarà als establiments de restauració informar per escrit als consumidors sobre la presència d’al·lèrgens als seus plats, per aquest motiu la Unió Turística Anoia va realitzar una sessió informativa als establiments i restant al servei dels associats per les gestions pertinents.

El president de la Unió Turística Anoia, Manel Pla va ser l’encarregat de presentar la jornada sobre els al·lèrgens i la nova normativa europea que es va celebrar aquest dimarts dia 11 de novembre a la seu de la Unió Empresarial de l’Anoia.

Després d’una breu presentació dels diferents serveis i avantatges que ofereix la federació Intercomarcal d’Hostaleria i Restauració (FIHR) a la qual la Unió Turística Anoia pertany, es va donar pas als responsables de Restalergia, l’empresa que ha creat una aplicació web per tal d’elaborar fitxes d’al·lèrgens i components alimentaris de cada plat del menú d’un establiment per poder complir amb la normativa que entrarà en vigor aquest desembre.

Guillem Torres va explicar que si bé és una normativa complexa que obligarà a tots els establiments que serveixen menjar elaborat al públic tenir un control i per escrit els components i la presència o no d’al·lèrgens als plats, han creat aquesta aplicació que ho automatitza i ho fa molt senzill. Darrera d’aquesta pàgina web hi ha un intens treball de recerca a càrrec de nutricionistes i metges de la Universitat de Barcelona i l’Hospital de la Vall d’Hebron, que han elaborat fitxes alimentàries de tots i cadascun dels ingredients que hi poden haver en un plat. A partir d’aquesta àmplia base de dades i la carta de plats existents que Restalergia actualitza a diari afegint plats no només de cuina catalana sinó d’altres cuines per tal que els usuaris tinguin les receptes a mig fer, l’aplicació resulta molt pràctica per elaborar les fitxes d’al·lèrgens de cadascun dels plats que ofereix un establiment.

Els presents a la jornada van fer algunes preguntes als responsables de Restalergia sobre el funcionament de l’aplicació i l’abast de la normativa pels problemes que podria generar a un restaurant que utilitza productes envasats per preparar els plats i menús, ja que seria un risc elaborar una fitxa sense una informació veraç per part dels proveïdors. Guillem Torres va aclarir que el reglament europeu és una normativa que es va fer especialment per l’etiquetatge de productes envasats,  pensant directament en els proveïdors, i que la part de producte de venda directa al públic es va afegir posteriorment a la normativa europea.

Tant Torres com Daniel Brasé, gerent de la FIHR, van exposar als assistents la confiança en que els primers mesos d’aplicació de la llei, i la seva coincidència amb dates i àpats nadalencs, els controls per part dels inspectors siguin primerament informatius abans de ser sancionadors una vegada la normativa porti més temps en marxa.

Des de la Unió Turística Anoia s’informa a totes aquelles persones responsables d’establiments com bars, restaurants, cases rurals amb servei de cuina, etc. que tinguin qualsevol dubte o necessitin informació es posin en contacte amb l’entitat al 938052292 o al correu electrònic uea@uea.cat.

 

tornar_radioIgualada