icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Tecnologia del segle XXI aplicada a l’arqueologia

Aquest dijous, 30 de juny, a les 20h, es tanca, a l’Adoberia Bella d’Igualada, el cicle de conferències Parlem d’arqueologia: el subsòl al descobert, organitzat per l’Ajuntament d’Igualada i el Museu de la Pell, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, l’Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra i l’Igualada Leather Cluster Barcelona.

En aquesta ocasió, la quarta xerrada, que començarà a les 20h, té l’entrada lliure amb l’aforament limitat per la capacitat de la sala. Porta per títol L’arqueologia, avui: tecnologia d’última generació per conèixer el passat remot dels Prats de Rei i la protagonitzaran Gerard Costa, Marc Antoni Lladó i Ana Isabel Martínez, del Grup de Recerca en Arqueologia, Prehistòria i Història Antiga (GRAPHA) de la Universitat de Lleida, que presentaran les primeres reconstruccions virtuals d’espais i objectes arqueològics dels Prats de Rei.

L’aplicació de tecnologies de la informació i del coneixement en l’estudi científic dels vestigis arqueològics descoberts al jaciment de Sigarra – Els Prats de Rei permet oferir algunes reconstruccions d’aquest enclavament i de les peces arqueològiques més rellevants. Es tracta de propostes encaminades a permetre una visió contemporània del patrimoni molt més propera a les representacions que s’acostumen a veure en els mitjans audiovisuals. Aquesta realitat virtual 3D, que captiva l’espectador al cinema o davant d’un joc d’ordinador, forma part del nou llenguatge visual i és la que equips multidisciplinars integrats per experts en patrimoni i en noves tecnologies estan utilitzant actualment per presentar al gran públic escenaris i objectes antics. És una realitat recreada, això sí, a partir de la investigació i el rigor científic.

Les propostes de recreació històrica que es presentaran en la conferència, són fruit del treball d’aquests tres investigadors. El Grup centra la seva activitat en el nord-est peninsular i el golf de Lleó, des de la Prehistòria recent fins a l’Antiguitat tardana (3500 aC – 500 dC). Els diferents projectes s’emmarquen en una estratègia de R+D+I  en la recerca, la recuperació i la presentació del patrimoni arqueològic i d’implantació en el desenvolupament local i territorial, potenciant la interdisciplinarietat i l’aplicació de les noves tecnologies, tant en la gestió de la documentació com en la difusió dels resultats mitjançant 3D, RV i RA. Ara mateix, el grup lidera diferents projectes científics d’abast estatal i internacional als jaciments antics de Vilars d’Arbeca, d’Estinclells a Verdú, del Calvari del Molar – Mines del Priorat, de Sigarra i de Lattes, aquest darrer al Llenguadoc – Rosselló.

tornar_radioIgualada