icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

El govern català vol confinar totalment la Conca d’Òdena. La mesura l’ha d’aprovar, però, el govern espanyol

El conseller d’interior, Miquel Buch, acompanyat de la Consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que el confinament de la Conca d’Òdena passa a ser total.

Això vol dir que la ciutadania ha de continuar confinada a casa, i es suspèn tota l’activitat industrial de la zona de dins el perímetre. Aquesta mesura incrementa, per tant, la restricció del confinament per als quatre municipis de la Conca d’Òdena. Si fins ara es permetia fer desplaçaments per anar fins a lloc de treball i tornar a casa, amb aquesta nova mesura queda restringida la mobilitat i només estarà permesa per anar a comprar aliments, productes de farmàcia o per situacions d’emergència. Si que es podran desplaçar tots els treballadors que formin part dels serveis bàsics. Aquesta mesura arriba quan es compleixen, pràcticament, els 14 dies de confinament de la població de la Conca. Tot i que encara falta que donin el vistiplau el govern de l’Estat espanyol i el poder judicial, el conseller ha afirmat que es tà convençut que no hi posaran cap trava: “no es tracta d’una recomanació perquè ja hem signat l’acord (Interior i Salut); ara ja és una resolució”.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que després del confinament que es va iniciar en fase 1 al perímetre dels 4 municipis de la Conca d’Òdena durant els 13 dies que portem fins ara ja han pogut extreure resultats. En aquest sentit, ha manifestat que “hem aconseguit els objectius de no propagar aquest focus singular a l’exterior i per protegir tota la ciutadania de la Conca d’Òdena”. Buch ha recalcat que van fer una proposta per passar a fase 2, el que significa el tancament de tothom a les seves llars, però que “no va ser acceptat pel govern de l’Estat espanyol”. I ha remarcat que “aquest confinament hagués millorat la situació del nostre país i també de la Conca d’Òdena”. Pel que fa la fase 2 del confinament, el conseller ha declarat que les directrius són que “tothom s’ha de quedar a casa, excepte els serveis essencials”. Buch ha manifestat que les dades a la zona confinada són “esfereïdores, ja que a Catalunya hi ha 6,9 morts per cada 100.000 habitants i en canvia a la Conca d’Òdena és de 63,1”. I ha explicat que el confinament s’allargarà 15 dies més del que estava previst.

Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha declarat que a la Conca hi ha hagut un augment de casos importants de contagis, que “ja preveiem i per això vam prendre la mesura de fer-hi el confinament perquè aquest brot no s’estengués més enllà d’aquests 4 municipis”. En aquest sentit, la consellera ha reconegut que són mesures molt dràstiques, però que són “les necessàries per poder fer front a l’expansió d’aquest virus”. I ha afegit que a la Conca d’Òdena “les dades són molt diferents a la resta de Catalunya i això ens mostra un major risc de transmissibilitat que no podem estendre més enllà de la zona perimetral”.

Vergés ha manifestat que també van haver de fer el confinament perquè “comprometia una organització tan important com és l’Hospital d’Igualada, per la gran incidència dels professionals sanitaris”. I és que en aquests moments dels 306 casos confirmats positius que hi ha la Conca d’Òdena, 140 són professionals sanitaris. És per això que es va dotar en el seu moment de 180 llits a l’Hospital General de Catalunya per poder atendre els pacients que no poden estar a l’Hospital d’Igualada, així com el reforç de l’hospital de Bellvitge per tal que com explica Vergés, faran una codirecció en “aquests dies i setmanes tan complicats”.

 

 

tornar_radioIgualada