icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

OPERACIÓ VOLHOV – Detingut l’empresari Oriol Solé a #Igualada, segons el seu advocat, per relacions amb el govern rus i Julian Assange. Toni Fusté i Roc Aguilera, d’EVENTS, també estan detinguts

L’operatiu, ordenat pel jutjat d’Instrucció 1 de Barcelona ha fet més detencions, 21 en total. També hi ha diversos investigats. Alguns d’ells han quedat en llibertat amb càrrecs, i d’altres es mantenen detinguts a l’espera de declarar davant el jutge.

La tesi del jutge

És que els detinguts haurien col·laborat amb el desviament de fons públics per finançar l’estructura de Carles Puigdemont a Bèlgica, on l’expresident està exiliat des de la tardor de 2017. Els detinguts haurien aprofitat les seves relacions privades per aconseguir subvencions i adjudicacions irregulars per part del Govern.

Les actuacions, a Igualada, s’han centrat en dos punts de la ciutat.

Per una banda, a l’empresa Events, situada al Polígon de Les Comes, ha estat un altres dels punts que van serobjecte d’escorcoll per part de la policia judicial, on han clonat diferents ordinadors i dispositius. En aquesta empresa s’hauria detingut als seus dos responsables, Toni Fusté i Roc Aguilera.

La Guàrdia Civil també ha escorcollat la casa de l’empresari, Oriol Soler, a la Baixada de Sant Nicolau.

Soler és la parella de Marina Llansana, vicepresidenta d’Òmnium Cultural. La Guàrdia Civil s’ha endut a Solé en un cotxe no logotipat. L’editor estarà detingut a les dependències de la Guàrdia Civil a Barcelona, on hi passarà dues nits per declarar davant el jutge el proper divendres. El seu advocat, Benet Salellas, ha explicat a TV3 que “ell està bé, sabedor que és innocent, i que tot el que han fet fins ara ho tornarien a fer”. Salellas també ha destacat que “parteixen d’una tesi de l’anàlisi de possibles relacions de l’Oriol Soler i altres persones amb el govern rus, Julian Assange, Edward Snowden i amb una estratègia de desestabilització de l’estat”. La Guàrdia Civil sosté que Rússia hauria ofert al president Carles Puigdemont el 2017 pagar tot el deute de Catalunya i disposar de 10.000 soldats, segons recull la interlocutòria del jutjat número 1 de Barcelona sobre l’operació duta a terme contra persones vinculades al procés.

No només això. La interlocutòria del jutge, que es refereix a aquest oferiment en diferents moments, assegura textualment que si Carles Puigdemont hagués acceptat, probablement els esdeveniments haurien estat tràgics i haurien desencadenat un conflicte armat a l’Estat amb un incert nombre de víctimes mortals”.

També s’ha escorcollat l’empresa Lidera

L’empresa és propietat de Marina Llansana, parella d’Oriol Soler, tot i que ella no està relacionada amb el cas.

Soler ha estat un dels primers detinguts d’aquesta macrooperació, però n’hi ha hagut més.

Xavier Vendrell, exsecretari d’Organització d’ERC; David Madí, empresari i mà dreta d’Artur Mas; i Josep Lluís Alay, historiador i cap de l’oficina de Carles Puigdemont. Alay, però, ja ha estat posat en llibertat.

En resum: En el cas s’investiguen presumptes delictes de malversació de fons públics, blanqueig de capitals, prevaricació, tràfic d’influències, desordres públics i suborns.

La investigació va començar fa uns mesos i és una peça separada i secreta de la causa que instrueix el mateix jutjat pel suposat desviament de fons procedents de subvencions a entitats properes a CDC i que esquitxaria també la Diputació de Barcelona.

tornar_radioIgualada