icon_radio

RÀDIO Destacats

BLOG

Un concurs infantil donarà a conèixer la recuperació dels Gegants Vells d’Igualada entre els més petits

La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) convoca un concurs infantil per tal de donar a conèixer entre els més petits, la recuperació de la imatge dels Gegants Vells d’Igualada que s’estrenarà a la Festa Major d’enguany. El concurs, dirigit a tots els infants d’entre 0 i 13 anys, consisteix en imaginar i pintar com seran els vestits dels gegants. Del 15 de juny al 15 de juliol, els participants podran dipositar la làmina de concurs a les urnes ubicades en diversos punts de la ciutat: la Llibreria Llegim…?, el cafè de l’Ateneu, el Faro, el Bitok, l’inQuiet i la Biblioteca d’Igualada. De moment, s’han distribuït 960 làmines a escoles de la ciutat i 250 làmines a entitats i urnes.

D’entre tots els participants, el jurat (format per integrants de totes les colles de la FESTHI) triarà dos guanyadors amb el criteri de màxima similitud amb les figures dels Gegants Vells. El 1r premi consistirà en una entrada infantil a l’Ingravita, un llibre, una samarreta i un sopar al Bitok pel guanyador i un acompanyant. El 2n premi serà una joguina dels Magatzems Faro, un kit de “paint window stickers”, un berenar a l’Ateneu Igualadí pel guanyador i dues persones i una samarreta de “som escola” d’Òmnium Cultural.

La recuperació dels Gegants Vells

Les primeres fonts que citen els gegants a Igualada daten de 1489 i hi ha la seguretat que al segle XVII ja es comptava amb una parella. Els Gegants Vells que es recuperen ara, tenen la seva primera menció oficial el 1861. Les figures van sobreviure fins el 1925 i, amb la mateixa carcassa, se’n van fer de nous en aquesta data. Aquelles figures es van perdre o probablement destruir durant la Guerra Civil espanyola entre els anys 1936-1939. Des de la FESTHI s’ha volgut recuperar uns gegants que van ser elements cabdals de la Festa Major durant la segona meitat del XIX i primer terç del XX. Des de la Federació, es vol reintroduir els busts històrics i les seves funcions: assistir a les festivitats solemnes del calendari festiu on participi el Seguici Tradicional Històric d’Igualada.

La FESTHI

La Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) és una organització cultural sense ànim de lucre constituïda per entitats autònomes de la ciutat que participen activament de la seva tradició festiva popular. A dia d’avui la Federació aplega a més de 250 persones pertanyents al Ball de Bastons d’Igualada, el Ball de Cercolets d’Igualada, el Ball de Pastorets d’Igualada, el Ball de Sant Miquel i els Diables, els Trabucaires d’Igualada “Els Voladors” i els Moixiganguers d’Igualada. La Federació és doncs una associació integradora dels diversos esforços individuals amb l’objectiu comú de defensar un model de festa patrimonial concret, i específicament centrada en el seguici tradicional històric de la ciutat d’Igualada.

tornar_radioIgualada