icon_radio

RÀDIO Igualada notícies vespre

BLOG

Veïns d’arreu de la comarca es concentren, la diada de Sant Jordi, en una trobada reivindicativa contra els macroparcs de l’Anoia

Durant el matí de la diada de Sant Jordi, un centenar de persones d’arreu de la comarca s’han aplegat a la plaça de cal Font, convocades a la Trobada de Pobles Afectats pels Macroparcs de l’Anoia.

Sota el lema Renovables sí, però així no, s’ha dut a terme una marxa reivindicativa per tota la plaça, tant per les parades de roses i llibres arribant als diferents partits polítics i entitats a qui s’ha mostrat els mapes de cada poble on s’hi preveu la instal·lació d’aquests projectes energètics.

Al final de la marxa s’ha llegit un manifest en el qual, a més de fer petició a la Generalitat i als partits polítics per tal que aturin els macroprojectes, posa en evidència l’amenaça que representen per al territori de l’Anoia els projectes tant eòlics com fotovoltaics i les seves infraestructures. S’ha llegit també una carta adreçada a l’alcalde d’Igualada com a cap visible i representant principal de tot el territori afectat.

 El Manifest destaca que el 80% dels termes municipals de la comarca estan en perill a causa dels aerogeneradors, plaques fotovoltaiques, torres d’alta tensió, camps magnètics, estacions i centres transformadors i tot el moviment de terres, eixamplament de camins, destrucció de zones naturals i devastació del terreny que suposa.

En aquest sentit posa en relleu que l’Anoia ja compta amb 105 aerogeneradors en marxa i que n’hi ha més de 60 en diferents processos de tramitació, 18 dels quals ja tenen projecte. Un dels factors més preocupants al costat de la problemàtica ambiental i de destrucció del territori, és la dimensió dels aerogeneradors d’aquestes noves propostes, que fan entre 200 i 220m d’alçada deixant en ridícul els 172m de la Sagrada Família o els 154 de la Torre Agbar, i quadruplicant els 50m que té l’edifici del Punto Blanco.

L’afectació dels diferents parcs que es preveuen arribaria a les 900 hectàrees i comportarien 3 línies d’alta tensió amb més de 52 km i 195 torres de 60m d’alçada, una MAT (línia aèria de molta alta tensió) de 40 km i 378 torres de 90 m d’alçada, 6 subestacions i múltiples centres de transformació, a més dels metres d’amplada de servitud que quedarien afectats.

Cap planificació

La crítica dels concentrats aquest diumenge  és per la Generalitat, que va tard i no ha fet en anys cap mena de planificació per l’energia renovable, i que ara, amb presses, donen llum verda a projectes sense coherència territorial, que destrossen el paisatge, girant l’esquena a les zones amb menys població. Es tracta de projectes que no aporten llocs de feina ni riquesa a la comarca sinó que hipotecaran el territori pels propers 50 anys, sinó més; portaran l’energia a zones allunyades de la comarca i beneficiaran econòmicament només a les energètiques.

Els veïns i veïnes defensen que hi ha alternatives, viables i possibles, apostant per un model energètic de proximitat i consensuat amb la gent que hi viu, amb plantes eòliques i fotovoltaiques més petites, que siguin també una oportunitat econòmica per al territori, i que s’utilitzin espais degradats o ja construïts.

És per això que demanen a la Generalitat, als ajuntaments, al Consell Comarcal i als diferents partits polítics que no permetin aquest model destructiu de producció d’energia i aturin tots els macroprojectes que estan sobre el territori.

Preservem l’Anoia és la coordinadora de diferents plataformes de la comarca, representant veïns i veïnes d’Argençola, Bellprat, Jorba, la Llacuna, Montbui, Òdena, Tous, Copons, Rubió, Calaf, Sant Martí Sesgueioles, Els Prats de Rei, Calonge de Segarra, Pujalt i Veciana.

 

tornar_radioIgualada